Sikeres szórványbálok Arad megyében

Szombaton, a Magyar Szórvány Napja alkalmából Aradon megszervezett Szórványkonferencia, illetve nagytemplomban bemutatott Mária Evangéliuma rockopera feledhetetlen élményeit követően Faragó Péter Arad megyei RMDSZ-elnök, Szabó Mihály aradi tanácsos, illetve Molnár Melinda RMDSZ-alkalmazott társaságában meglátogatta a Szapáryligeten, illetve Borosjenőben szervezett szórványbálok résztvevőit.

Szapáryligeten a magyar szórványbál a helybeli kultúrotthonban 16 órakor Vas Balázs helybeli RMDSZ-elnök, községi tanácsos köszöntőjével indult a Magyar Szórvány Napjának a programja. Megköszönte a támogatást az RMDSZ-nek, illetve a Communitas Alapítványnak a támogatást. Utána Erdős Bálint polgármester köszöntötte a mintegy 120 résztvevőt, illetve a jelen lévő Oroszhegy község polgármesterét, Bálint Elemért, aki az ottani néptánccsoporttal együtt érkezett Szapáryligetre. A programban az oroszhegyiek mezőségi, Nyárád menti, illetve cigánytáncot mutattak be nagy sikerrel. Ezt követően a kisiratosi Gyöngyvirág néptánccsoport Verbóczky Kinga vezetésével mutatott be két táncot, majd az ágyai Hotăran Brigitta énekelt. Utánuk lépett fel a szapáryligeti Rózsa néptánccsoport 6 párja, akik Bibe Otília és Faragó Ramóna betanításával mutatták be táncaikat. A csúcspontot az jelentette, amikor Bibe Otília a színpadról elmondta: négy évvel ezelőtt a szapáryligeti tánccsoportnak Manga Irénke tanította be, vitte nagy sikerre a kán-kán táncot, csakhogy azóta a betanító elhunyt. Éppen ezért, Manga Irénke emlékére, tiszteletére a szapáryligeti fiatalok újra előadják a kán-kánt. Már a bejelentés is tapsvihart váltott ki, de a fergeteges előadást az ismétléssel együtt végigtapsolta a közönség.

21 óra tájban Vas Balázs helyi RMDSZ-elnök a színpadról köszöntötte a mellette álló Faragó Péter megyei elnököt, parlamenti képviselőt, majd az elnököt a vendégek üdvözlésére kérte fel.

Köszöntő szavait követően Faragó Péter a Magyar Szórvány Napjának a jelentőségét méltatta, röviden értékelte az Aradon megszervezett Szórványkonferencia tapasztalatait, az ott meghozott határozatokat. Beszéde végén a szórványban élő magyarok összefogásának, anyanyelvű kultúránk és oktatásunk ápolásának, megtartásának a fontosságát emelte ki. Zárszavaiban minden résztvevőnek további jó szórakozást, bensőséges, baráti együttlétet kívánt. Miután a mulatók együtt megvacsoráztak, DJ Duka zenéjére hajnali 4 óráig táncoltak, mulattak.

Borosjenőn mulatott a környék magyarsága

Borosjenőben a központi nagyvendéglőben szervezték meg szombaton a Magyar Szórvány Napja alkalmából a szórványbált. Azon nem csupán helybeli, hanem pankotai, borossebesi, sőt szapáryligeti vendégek is együtt mulattak. Előzetesen fellépett a budapesti Szász Katalin, Plásztán Anett és Czakó Ádám, amelynek tagjai operett-kettősökkel, könnyűzene slágerekkel szórakoztatták a közönséget. Utána együtt megvacsoráztak, majd a Thomassy Party Band zenekar vette át a főszerepet. Miután közösen megvacsoráztak, 22 óra körül a helybeli mulatozókat felkereste a Szapáryligetről érkezett Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő is, akit dr. Czuth Rozália helybeli elnök mutatott be a közönségnek. Faragó Péter üdvözlőszavait követően a Szórvány Napjának az aktualitását, a szórványban élő magyaroknak az összefogását, az anyanyelvük, a kultúrájuk megőrzésének a fontosságát ecsetelte. Ezt követően, a száznál több résztvevő hajnali 3 óráig önfeledt hangulatban táncolt, mulatott.

Az Arad megyében megszervezett szórványbálok sikeréért a szervezők mellett köszönet jár a támogatóknak, az Arad Megyei Kulturális Központnak és az RMDSZ-nek.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük