Az Arad megyei magyar nyelvű oktatás is jobban fejlődhet, ha az RMDSZ ott van az Európai Parlamentben

Tripon Ildikóval, az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezetének elnökével, európai parlamenti képviselőjelölttel beszélgettünk az európai parlamenti választások fontosságáról – a pedagógusok és a Nőszervezet szemszögéből.

Ön mint az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezetének elnöke hogyan látja: miért fontos, hogy az RMDSZ ott legyen az Európai Parlamentben?

Azért fontos, mert csak az RMDSZ képes ellátni az erdélyi és erősíteni a Kárpát-medencei magyar képviseletet. Az RMDSZ képviselői tudnak harcolni az erdélyi és egyben az aradi magyar kisebbség érdekeikért. Ők állnak ki kisebbségi jogainkért, a szabad anyanyelv használatért, az anyanyelvű oktatásért. Kiállnak a magyar iskolákért és óvódákért, harcolnak azért, hogy azokat ne fenyegesse a megszűnés.

Ön pedagógus is és ilyenként követheti, hogy milyen Európai Uniós projektek valósultak meg Arad megyében az oktatás terén. Beszélne egy kicsit ezekről?

Az Unióhoz való csatlakozás haszonélvezői leginkább a fiatalok. Ez a generáció szabadon utazik, tanul, dolgozik az Unió területén. A mi feladatunk az, hogy a fiatalok számára olyan otthont teremtsünk, ahol jó élni és ahova megéri visszatérni. Ezt értük és velük közösen kell megtennünk, már az óvodától kezdve. Ezért a pedagógusok minél több Európai Uniós projektben próbálnak részt venni, gondolok itt a képzésekre, tapasztalatcserékre, ahol szakértői ismereteket adnak át egymásnak, ezzel fejlesztik magukat és az oktatási módszereket. De ide sorolható a rengeteg Erasmus Plusz-os kirándulás is, amelyeken a gyerekek is részt vesznek és tapasztalatokat cserélnek más országok diákjaival.

Mit szeretne megváltoztatni, ha bekerülne az Európai Parlamentbe?

Szeretném, ha versenyképes, nyugat-európai szintű oktatásunk lenne. Ezért kompetencia alapú oktatást szeretnék. Digitális eszközök használatát, a vállalkozói kedvet elősegítő, az innovatív és kreatív gondolkodást fejlesztő projektek támoga­tását szorgalmaznám a közoktatásban. Támogatási lehetőségeket hoznék létre a szakiskolák számára, hogy korszerűbb és vonzóbb környezetben tanulhassanak a diákok. Mindenképpen folytatnám az Erasmus Plusz programokat és egyúttal ki is bővíteném azokat.

Mit üzenne a választóknak, miért menjenek el május 26-án szavazni?

Ez a választás Európa jövőjéről szól. Májusban Európának változnia kell, és változni is fog. A mi célunk, hogy ennek a reformnak ne az elszenvedői, hanem a nyertesei, haszonélvezői legyünk. Ehhez az kell, hogy erősödjön az erdélyi és aradi magyarok képviselete Brüsszelben.

Ehhez viszont május 26-án el kell menni szavazni és az RMDSZ-re kell pecsételni, hiszen csak erős magyar képviselettel tudjuk kiharcolni az európai kisebbségvédelmi törvényt és csak így tudjuk megtartani és lehetőleg növelni az Uniós támogatásokat, megvédeni a közös érdekeinket.

Köszönöm a beszélgetést. További eredményes munkát és sok sikert kívánok!

COMANDAT DE UDMR, EDITAT DE OCCIDENT MEDIA SRL.

 COD 43190005

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük