Faragó Péter, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökének a március 15-i beszéde

Tisztelt miniszterelnök-helyettes úr, tisztelt vendégek!

Tisztelt ünneplő, szabadságszerető aradiak! 

dsc05448

171 esztendővel ezelőtt megmozdult az ország. Megmozdult, mert a magyar nép hitte, hogy ismét kezébe veheti saját sorsát, maga építheti fel országát. A birodalmak azonban összefogtak ellenünk, és mindannyian tudjuk, miként zártak körbe bennünket és fojtották meg legszebb álmainkat. A világosi fegyverletétellel véget ért a magyar forradalom és szabadságharc, Magyarország gyászba borult. A megtorlás és a megfélemlítés azonban belőlünk, aradiakból, erdélyiekből nem tudta kiölni a szabadság iránti vágyat, az akaratot, hogy mi döntsünk a saját sorsunkról.

És 171 esztendő múltán hova jutottunk? Hogy a szabadságot követelő akaratunk megmaradt, de továbbra is mások döntenek sorsunkról. Vajon a többségi hatalom eljut-e valaha odáig, hogy megkérdezze tőlünk: ti magyarok, ti mit szeretnétek a szülőföldeteken? Talán igen, egyszer, majd… De nekünk nincs időnk ezt kivárni. Ezért mondjuk el KÉRDÉS NÉLKÜL is újra meg újra azt, hogy mit akarunk: ugyanazokat a jogokat és ugyanannyi szabadságot, mint amennyi a többségnek jár!

Kedves ünneplő aradiak!

A legnagyobb forradalmárunk, Petőfi Sándor mondta: “Haza csak ott van, hol jog is van!” Az ő emlékének, hőseink emlékének, önmagunknak és a jövő nemzedékeinek is tartozunk azzal, hogy harcolunk a jogainkért. Nyilvánvalóan – elődeinktől eltérően – nem fegyverrel tesszük ezt, hanem bátor, okos, elvszerű politizálással, a megteremtett vagy a szerencsés pillanatok adta lehetőségek kihasználásával. Fegyver helyett az eszközünk az erős magyar képviselet a községekben, a városokban, a megyékben, a román és az európai törvényhozásban.

Sajnos mára ott tartunk, hogy a kínkeservesen kiharcolt kisebbségi jogoknak már a megőrzése is mindennapi feladattá vált. A hét minden napján résen kell lennünk, védeni, foggal-körömmel megtartani mindazt, amit elértünk. És nem csupán Bukarestben. Az Európai Parlament egy olyan fórum az erdélyi magyarság számára, ahol meghúzható a vészharang, amennyiben a többségi politikusok valamilyen újabb szabadságellenes őrültségre vetemednének. Mert azt mindannyian megtapasztaltuk az elmúlt közel három évtizedben, hogy számukra a magyar csak másodrendű állampolgár, akinek a jogait, önrendelkezését, szabadságát minden áron sárba kell tiporni. És ha nincs RMDSZ-es képviselőnk Brüsszel-ben, akkor nincs aki meghúzza azt a bizonyos vészharangot. Nincs, aki szétkürtölje Európában a romániai magyarságot ért sérelmeket. A kisebbségvédelem pedig kiemelt szerephez fog jutni a most megválasztandó parlamentben. A célunk az, hogy Európában mindenkivel megértessük az őshonos kisebbségek védelmének fontosságát. Az európai parlamenti választásokon, május 26-án mutassuk meg erőnket, mutassuk meg, hogy az Atlanti Óceántól a Fekete-tengerig képesek vagyunk érdekeink érvényesítésére.

Tisztelt egybegyűltek!

Az 1848-as szabadságharc lángját a fiatalok gyújtották meg. A jövőben pedig a láng életben tartásához is nélkülözhetetlenek a magyar fiatalok. Szükség lesz a felkészültségükre, a szülőföld iránti szeretetükre, a lendületükre és az elszántságukra.

Az elkövetkező évtizedekben – a ’48-as forradalmároktól eltárően már nem fegyverrel fogjuk őrizni megszerzett jogainkat, nem fegyverrel harcolunk teljes szabadságunkért. A romániai magyarság fegyvere az összefogás, az egység, a képzett és tettre kész fiataljaink.

Olyan kevesen maradtunk itt Aradon és a végeken, hogy nem engedhetjük meg magunknak a közöny, a széthúzás, az ellenségeskedés luxusát. Mint ahogy nem engedhetjük meg magunknak a passzivitást sem akkor, amikor a sorsunkról, a holnapunkról van szó. Tisztában vagyok vele, hogy minden aradiban ott lakozik a jobbító szándék, minden aradi AKARJA a magyarság jogait.

Beszélgessünk tehát, vitázzunk közös ügyeinkről. Legyen száz vagy ezerféle javaslat, vélemény. De egy valamiből sose legyen száz vagy ezer féle: akaratból.

Mert a ’48-as szabadságharcosokat is csak egyetlen cél vezérelte. A magyar cél, a magyar egység, a közös magyar akarat.

Ehhez kívánok mindnyájunknak elszántságot, elhivatottságot, türelmet és kitartást.

Isten minket úgy segéljen!

Faragó Péter, RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnöke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük