Helyzetelemzés Faragó Péter parlamenti képviselővel

Faragó Péterrel, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének az elnökével, parlamenti képviselővel az új kormány megszavazása után kialakult politikai helyzetet értékeljük.

– Képviselő úr, most már az országnak van új kormánya, de hogyan tovább?

– Egy ország működőképességéhez egy teljes értékű kormányra van szükség. Ez volt az egyik fő ok, amiért az RMDSZ támogatta a Ludovic Orban vezette kisebbségi, liberális kormányt. Mert az országnak idén szüksége van egy költségvetés-kiegészítésre, ugyanis komoly gondok jelentkeznek a kisebb önkormányzatoknál, amelyeknek, mint minden évben, idén is elfogyott a költségvetési keretük. Ez az állapot azzal fenyeget, hogy nem marad pénzük kifizetni a közalkalmazottakat, illetve a rezsiköltségeket, ezért a kormánytól azt várjuk, hogy minél hamarabb dolgozzon ki és hajtson végre egy költségvetés-kiegészítést. Vagyis, biztosítsa a jelzett önkormányzatoknak a működését év végéig. Ugyanakkor a kormány részéről szükség van egy jó 2020-as költségvetési tervezetre is, amit a parlament, remélhetőleg még idén elfogad. Reméljük, nem történik meg az, ami az elmúlt években, hogy elkezdődik az új év, amihez nincs egy országos költségvetés, nem beszélve a hiányzó megyei és helyi költségvetésekről. Ugyanakkor azt is elvárjuk az Orban miniszterelnök vezette kormánytól, hogy tartsa tiszteletben az országban élő kisebbségek jogait, azokat szükség esetén támogassa és védje meg. Ezzel párhuzamosan, az ország folyó ügyeit becsülettel vezesse, és ahogy mi is tisztában vagyunk, de a kormány tagjai is tudják: nagyjából egyéves mandátumról van szó. Mert ha nem lesznek előrehozott választások, akkor is 2020. végén országgyűlési választások következnek. Tehát jogi értelemben, teljesen ép, hatékony kormányra van szüksége az országnak, ugyanis jövőre két választás elé tekintünk: május végén, június elején önkormányzati, november végén, december elején parlamenti választások következnek. Ezeknek a tisztaságához, a legjobb feltételek közötti megszervezéséhez és lebonyolításához is szükség van egy működőképes kormányra.

– Hogyan tud majd együttműködni a parlamentben az 5-6 párt, amely megszavazta az új kormányt?

– Ez a jövő titka, a magunk részéről mindent, ami az ország érdekeit, benne a magyarság érdekeit is szolgálja, támogatni tudunk, megszavazunk. Ugyanakkor egyetlen olyan kezdeményezést sem fogunk támogatni, ami a nemzeti kisebbségek ellen, illetve az ország érdekei ellen irányul. Éppen ezért, a kormánytól elvárjuk, hogy mielőtt valamit benyújt a parlamentnek, határozatokat kezdeményez, egyeztessen velünk, ha úgy érzi, szüksége van a támogatásunkra. Egyeztetés nélkül, utólag hiába kéri majd a támogatásunkat a kezdeményeinek az elfogadásához.

– Tehát kisebbségi kormányról beszélünk, miszerint a kormányhatározatoknak a parlamenten történő elfogadásához a PSD honatyáinak a szavazataira is szükség lesz. Hogyan fog ez működni?

– Attól tartok, furcsa dolgokat fog szülni az előttünk álló egyéves időszak, hiszen a kormány olyannyira kisebbségi, hogy a parlamentben a 20%-ot sem éri el, ezért csak akkor tudja a komoly működését folytatni, ha a határozattervezetei előtt komolyan leül minden párttal egyeztetni. Csakis akkor lehet megtalálni a minden fél számára elfogadható közös nevezőt. A parlamentben ugyanis a PSD még mindig mintegy 40%-os képviselttel rendelkezik a 2016-os választások eredményei alapján. Ismétlem: sok szempontból érdekes egy évnek ígérkezik az előttünk álló időszak, de figyelembe véve, hogy egyetlen párt sem rendelkezik akkora támogatottsággal, hogy egyedül eldönthessen valamit, ez a tény biztató. Ha leülünk, és heti rendszerességgel egyeztetünk a parlamentben, illetve a kormánnyal, akkor az előttünk álló egy pozitív év is lehet. Nem rajtunk múlik, az RMDSZ minden politikai tömörüléssel készen áll az egyeztetésre. Tehát reménykedjünk a józanész győzelmében!

– Sok sikert hozzá, köszönöm szépen az értékelést!

– Én is köszönöm a lehetőséget.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük