Kiváló hangulatú nótaestek Aradon

Aradon immár ötödik éve, nyáron és ősszel szervezi meg az RMDSZ városi szervezete a nótaesteket. Az is hagyománynak számít, hogy az egyiket a Jelen Ház dísztermében, ahova Újarad, Belváros, Pernyáva, Mosóczy-telep,  Tisztviselő-telep és a Maros-part kerületek magyarságát várják. Itt az egybegyűlt mintegy 100 vendéget Szabó Mihály városi tanácsos köszöntötte, majd felkérte Bognár Levente aradi RMDSZ elnököt, alpolgármestert a nótaest megnyitására, aki üdvözlő szavait követően kifejtette: a magyar hagyományok megőrzését közös feladatnak kell tekintenünk az anyanyelvünk, illetve kultúránk megőrzésével együtt. E hagyományőrzésnek éppen a 11. rendezvényét ünnepelhetjük, ami Arad Város Tanácsának a programjában is szerepel. A program fontosságát példázza, hogy a nótaesten a támogató, az Arad Város Tanácsa mellett működő Kulturális Központ képviselői is jelen vannak. Köszöntőjét abban a meggyőződésben zárta, hogy e hagyományok megőrzése nagyban hozzájárul magyarságunk jövőjének, folytonosságának a biztosításához is.

Szabó Mihály bekonferálta a Székelyudvarhelyről és Marosvásárhelyről érkezett Romantic Zenekart. A nevükben Savui Júlia mutatta be a szerinte Erdély legjobb prímását, Kristóf Bélát és billentyűs kísérőjét.

A továbbiakban a Búcsúzik az ősz a nyártól, a Várjatok még őszirózsák, a Maros-menti fenyveserdő aljában, Kovács Apollónia kedvenc dalaiból, majd Hargitai nóták, a Nótáskedvű volt az apám, az Esteledik a faluban, a Ha kimegyek a doberdói harctérre, Van nekem egy rettenetes szokásom, Réten, réten, sej a vásárhelyi réten stb. nóták csendültek fel. Kristóf Béla a Pacsirta virtuóz bemutatásával bizonyította, hogy nem érdemtelenül nevezik Erdély legjobb prímásának. Előadásuk a Zöld erdő mélyén kezdetű nótával, illetve a résztvevőknek a nótázásba történő bevonásával folytatódott, Bognár Levente is részt vett az együtt énekelésben. A vendégművészek fellépése jó hangulatban, a közönség nótázásával folytatódott, a továbbiakban az Intercity Band zenekar kíséretével, olykor táncra is perdültek 22 óráig.

***

Az Ursului utcában lévő Red House Étteremben a Vlaicu, Séga, Kakasváros, Gáj, Buzsák és Mikelaka kerületekből érkezett vendégeket 20 óra tájban ugyancsak Bognár Levente RMDSZ aradi elnök, alpolgármester üdvözölte, aki köszönetet mondott Erdélyi Istvánnak és csapatának a szervezésért. Itt is hagyományaink megőrzésének a fontosságát hangsúlyozta: a magyar nóta és a népdal a zenei anyanyelvünk, ami identitást ad nekünk, Ha ezeket megőrizzük, a magyarságunk is megmarad. Mindezt tovább kell adnunk a fiataloknak is. Örömének adott hangot, hogy sok fiatal arcot látott a nótázók között. Mindenkinek jó szórakozást kívánt és azt, hogy jövőre is találkozzanak a nyári, illetve az őszi nótaeseteken is.

Savui Júlia köszönetet mondott a meghívásért az alpolgármesternek, ezt követően felcsendültek a már fentebb említett nóták. Mivel az itteni nótaesten részt vettek az arad-gáji Caritas Házban rendszeresen nótázók is, a 83 éves Pálfi Gedeon, az ottani „nótafa” is elénekelt néhány közkedvelt nótát.

A Meteor Együttes kiváló zenéjére 22.30 óráig a mintegy 120 résztvevő remek hangulatban nótázott, gyakran táncra is kerekedett.

A szervezők mindkét helyen büfét biztosítottak.

A pénteki nótaestek sikeréért köszönet jár a szervezőknek, az RMDSZ aradi szervezetének és a helybeli tagszervezeteknek, illetve a támogatónak, Arad Város Tanácsának és Kulturális Központjának.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük