19. Aradi Magyar Majális: buli az Irigy Hónaljmiriggyel

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg szombaton az Aradi Magyar Majálist, a hagyományos családi szabadidős programot.

„Nyolc kan…”

Régebben több ügyességi vetélkedőn bizonyíthatták a több generáció tagjaiból álló csapatok a talpraesettségüket, de manapság is vannak jócskán szórakoztató programok.

A legnagyobb presztízsű vetélkedő, a kerületi RMDSZ-szervezetek közötti bográcsos-főzőverseny, valamint a sörivóverseny megmaradt, a gyerekeknek pedig légvár, kézműses sátor és különböző készségeket fejlesztő játékok kínáltak szórakozást reggeltől kora estig.

A magyar majális varázsa, amellett, hogy a városligeti gokart-pályán a zöldben lacikonyázhatnak az arra vágyók, az együvé tartozás megélése, egy nagy közös magyar szórakoztató rendezvény megteremtése – emelte ki Bognár Levente alpolgármester.

Faragó Péter parlamenti képviselő, abban látta az esemény jelentőségét, hogy a nagyvárosi szórványban élő magyarság tagjai közül sokan nem is találkoznak egész évben, de ez az esemény lehetőséget teremt arra, hogy összejöjjenek, közösen elfogyasszanak egy-egy pohár sört vagy bort, megkóstolják egymás pörköltjét.

A bográcsosfőző-verseny díjait Vincze Loránt az európai őshonos kisebbségek ernyőszervezete, a FUEN elnöke adta át: arany-, ezüst- és bronzfakanalat a gáji, a Maros-parti, illetve a belvárosi RMDSZ-szervezet számára, illetve a „civilek” versenyében az Aranybogrács-díjat a Bélák csapatának.

Az aranyfakanalat Kovács Tibor, a gáji csapat „mesterszakácsa” vette át

„Az Aradi Magyar Majális a maga 19 évével azt bizonyítja, hogy itt egy erős magyar közösség él, amelyik dolgozni is tud, de ünnepelni, kikapcsolódni és szórakozni is, amikor annak van az ideje – mondta Vincze Loránt. – A szolidaritás üzenetét hoztam Erdélyből és a Kárpát-medencei magyar közösségektől. Számos támadás éri az erdélyi magyarságot a szimbólum- és anyanyelvhasználata miatt, de gondoljunk csak a szlovákiai himnusztörvényre, vagy az ukrajnai nyelvtörvényre: ezek ellen egységesen kell fellépni, és nemzetközi nyomást kell gyakorolni az országainkra. Erre van esély május 26-án az EP-választásokon.”

A győztes sörivó duó

A majálison délután az Alma Együttes szórakoztatta a gyerekeket, este pedig a több ezresre duzzadt közönség az Irigy Hónaljmirigy produkcióján ámulhatott-bámulhatott, merthogy a paródiacsapat az eredeti dalok szerzőit-előadóit olykor megszégyenítő módon megkomponált műsorral rukkolt elő.

Aradi Hírek,

Pataky Lehel Zsolt cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük