Csikys bentlakók támogatást kaptak, ingyenes lett a teljes ellátásuk

Fontos lépés történt a Csiky Gergely Főgimnázium kollégiumának életében: már idén késő tavasztól a nyári szünetig, és a hétfőn kezdődő tanévben végig ingyenes a bentlakó diákok teljes ellátása.

Amellett, hogy a városi önkormányzat igyekszik minél jobb körülményeket biztosítani az iskolában és bentlakásban egyaránt, Faragó Péter RMDSZ-megyei elnök, parlamenti képviselő közbenjárására sikerült ezt megvalósítani a Csikyben: a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság egy olyan összegű támogatást biztosít, amely fedezi a bentlakó diákok lakhatását, étkeztetését.

„Azt vettem észre, hogy az utóbbi években a szülők ingáztatják a diákokat.

Szerintem egy bentlakásban, jó körülmények között lakó gyerek sokkal jobban érzi magát, sokkal több mindennek lehet részese, sokkal több mindent tanulhat, jobban fejlődhet. Az ingázó diák vidékről reggel korán kelve, télen-nyáron éveken keresztül be kell utazzon Aradra, és az órák végezetével indulnia kell ugyanígy Aradról haza. Nagyon fáradtan érkezik meg, ugyanakkor az iskola vagy a magyar közösség semmilyen délutáni tevékenységében nem tud részt venni. Nem beszélve arról, hogy télen sötétben jön el otthonról, és sötétben ér haza” – magyarázza Faragó Péter, aki fontosnak tartja, hogy minél vonzóbb legyen a bentlakás, hogy minél többen válasszák azt.

„Még a télen volt egy beszélgetésem Budapesten Brendus Rékával, a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság főosztályvezető helyettesével, jelezve, hogy szükségünk lenne erre a támogatásra, bízva abban, hogy emiatt is többen lesznek, akik a középiskolai tanulmányaikat a Csikyben folytatják, tehát a magyar oktatásba mennek tovább. Ennek lett az eredménye, hogy tudjuk fedezni a bentlakó diákok teljes ellátását” – teszi hozzá a parlamenti képviselő.

A Csik Gergely Főgimnáziumban tavaly 32 bentlakó diák volt, idén szeptember 6-ig 47-en vannak már, de ebből még lehet több, hisz a szakiskolások csak ezután érkeznek – tudtuk meg Tóthpál Renátától, az iskola aligazgatójától.

„Az első információim szerint jóval többen választották most a bentlakást, mint az elmúlt években. Én ennek nagyon örülök, és bízom benne, hogy ezt a támogatást a következő években is tudjuk biztosítani, és talán egyszer ismét eljutunk oda, hogy 70-80 diák lesz a bentlakásban” – nyilatkozta Faragó Péter.

Ez a támogatás a most induló tanév végéig tart, de amint azt a képviselő úr elmondta, az első ígéretek már megvannak, hogy ha ennek következtében több diákot bevonzanak a magyar oktatásba, akkor a jövőben is meglesz a támogatás.

„Az iskola vezetősége köszöni szépen a segítséget, a támogatást, a közbenjárást Faragó Péter képviselő úrnak, a Bethlen Gábor Alapnak és nem utolsó sorban az Alma Mater Alapítványnak” – mondta el a Nyugati Jelennek Tóthpál Renáta.

Nyugati Jelen

Takáts D. Ágnes cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük