Minority SafePack: még egy hétig gyűjtik az aláírásokat Arad megyében

A hajrához közeledik az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmében indított európai polgári kezdeményezés támogató aláírásainak gyűjtése. Arad megyében eddig közel hatezer aláírást gyűjtöttek papíron, azoknak a számát még nem ismerhetik, akik online biztosították támogatásukról a kezdeményezést.

„Az aláírásgyűjtés a következő hetekben is tart – mondta Faragó Péter parlamenti képviselő, az aradi RMDSZ elnöke. – Biztos vagyok benne, hogy Romániában meglesz a háromszázezer aláírás, és most már csak úgymond rágyűjtünk. Még ezer-ezerötszáz aláírást szeretnénk összegyűjteni Arad megyében, mert mindegyik számít, ahhoz, hogy elfogadtassunk Brüsszellel egy olyan törvényjavaslat-csomagot, amely garantálja az őshonoz nemzeti kisebbségeknek az azonos elbírálást, hogy ugyanolyan jogaik legyenek a szülőföldjükön, mint a többséget alkotó nemzetbelieknek”.

A honatya elismerte, hogy – legalábbis Aradon és környékén – a számos ismertető fórum ellenére nem érezték át kellően a súlyát a MSPI-nek az emberek, amíg a magyar kormány és a magyarországi közmédia nem állt teljes mellszélességgel az ügy mellé. „Ez egy ritka lehetőség, amire nem volt példa, hogy rákényszeríthessük Brüsszelt a kisebbségi jogok betartatására. Remélem, sikerül összeszedni az egymillió aláírást, ellenkező esetben az uniós nem is fog tárgyalni erről velünk” – mondta Faragó.

Arad megyében a helyi RMDSZ-szervezeteknél írható alá a kezdeményezés, valamint a MSPI honlapján. Faragó Péter felhívta a figyelmet, hogy az is csak egyszer írhatja alá a kezdeményezést, aki kettős – román és magyar – állampolgársággal is rendelkezik.

Mint ismert, a FUEN által elindított javaslatcsomag célja, hogy az Európai Unió olyan törvények megalkotására és betartására kötelezze a tagországokat, amelyek az őshonos nemzetiségeknek garantálják többek között az anyanyelvhasználatot, az anyanyelvű oktatást, vagy a nemzeti jelképek használatát. A kezdeményezéshez az EU hét tagországában legalább egymillió polgár kell csatlakozzon az aláírásával, az ország lakosságával arányban álló kvóta szerint. Az aláírásgyűjtés jelenlegi helyzetéről szóló összefoglaló cikkünket itt olvashatja.

 

MASZOL,

Pataky Lehel Zsolt cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük