Határokon átívelő kapocs – Rákóczi Tábor – 2022

A nyári időszak a diákok számára a táborozások időszaka. Ám van egy hely, amely nem csupán a szórakozásra és a kapcsolatépítésre összpontosít, hanem a magyar identitástudat megerősítését is szolgálja. Ez a tábor a sátoraljaújhelyi Rákóczi Tábor, amely a Rákóczi Szövetség égisze alatt működik.  Nagy nyári táborokat szerveznek júliustól szeptemberig, ahol találkozhat a Kárpát-medence és a nagyvilág magyar ifjúsága. Általános iskolások, középiskolások, egyetemisták és pedagógusok érkeznek nem csak Magyarországról és a szomszédos országból, hanem a tengerentúli magyar diaszpóra közösségekből is. Ezt tapasztalhatta meg Arad megye nyolc tanintézményének diákcsapata is, Aradról, Ágyáról, Kisiratosról, Majláthfalváról, Pécskáról, Simonyifalváról és Zerindről.

Megyénkből 44 szerencsés diák vehetett részt a július közepén (július 10-15. között) megszervezett általános iskolásoknak rendezett anyanyelvi táborban 500 magyar anyanyelvű diáktársukkal együtt, akik a világ minden szegletéből érkeztek ide. Ausztráliától Csehországig, Amerikától Finnországig, Erdélytől Spanyolországig, Vajdaságtól Partiumig jelentkeztek fiatalok, akik 5 felejthetetlen napot tölthettek együtt. Színvonalas programokban, izgalmas próbatételekben és szórakoztató előadásokban volt részük. Múltbeli értékeink jelenbeli kihívásokkal találkoztak össze, és kovácsolódtak örök élménnyé ez alatt a rövid idő alatt. 

A piros, zöld, sárga, kék árnyalatai alapján 15-20 fős csapatok alakultak már vasárnap este, akiket két csapatvezető felügyelt és segített. Sportnap és kézműveskedés, néptánc és zumba, nemezelés és méhészkedés, íjászat és tűzzsonglőrök, egészségügyi előadás és honfoglalás kori panoptikum, ki mit tud és honnan jöttem mind-mind belefért ebbe az öt napba. A tábor helyszíne a Rákóczi Hotel, Tábor és Rendezvényközpont volt, Kelet-Magyarország egyik legnagyobb ifjúsági szálláshelye, amely 300 méter magasan egy öt hektáros ősfenyvesben helyezkedik el, lélegzetelállító kilátással Sárospatakra és Bodrogközre. 

Hálásan köszönjük a Rákóczi Szövetségnek és az Arad megyei RMDSZ szervezetének a szervezést és a csodálatos élményeket!

Nyári Andrea, a Csiky Gergely Főgimnázium diákjainak  kísérő pedagógusa

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük