Aradi Magyar Napok 2021 – program

Nagy öröm számunkra, hogy idén újból, a hagyományokhoz híven megszervezhetjük az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozatát.

A tavalyi járványügyi óvintézkedések miatt a rendezvény nem teljesedhetett ki, mint ahogyan azt előző években megszokhattuk, viszont idén mindent megteszünk annak érdekében, hogy lassan visszaálljunk a normális kerékvágásba. Éppen ezért idén ősszel – szeptember 22. és október 6. között – több mint 10 helyszín ad majd otthont az Aradi Magyar Napok rendezvénysorozatának, ahol koncertekkel, előadásokkal, gyermekfoglalkozásokkal, kiállításokkal és rengeteg színes programmal várunk minden érdeklődőt.

Szeptember 22., SZERDA

Experidance – Fergeteges – Sissi legendája

Helyszín: Arad, Sportcsarnok / Időpont: 18:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

A Sissiként ismert Erzsébet királyné, I. Ferenc József Császár felesége 1854-ben, 16 eves korában vált az Osztrák Birodalom első asszonyává. A gyönyörű, érzékeny és vadóc nő egész életében a szerepével járó fullasztó kötöttségek elöl menekült. A boldogságot és a szerelmet Magyarországon találta meg, ahol a nemesi udvar rajongott érte, különösen az ország legszebb férfijának tartott Gróf Andrássy Gyula. Vonzalmuk azonban soha nem teljesülhetett be…

A táncdráma hősei egy lázadó királyné, egy vakmerő gróf és egy csodaszép cigánylány, akik eltáncolják a soha be nem teljesülő szenvedély hol felfokozott, hol gyötrelmes pillanatait.

Szeptember 24., PÉNTEK

Tamburamese – Szlavóniától a Bánságig a Pendergő Tamburazenekar gyermekkoncert-sorozata

Helyszín: Arad, Tóth Árpád terem / Időpont: 11:00 óra / Szervező: Csiky Gergely Főgimnázium

A Pendergő Tamburazenekar a Szegedi Tudományegyetemen alakult meg 2015-ben, az egyetemi zenei versenyre, ahol I. díjban részesültek. Ezután egyre több felkérés érkezett, így az együttes működése állandósult. A zenekar székhelye jelenleg Adán van, Szerbiában. Hangszeres képzéseket tartanak Vajdaságban és Magyarországon, illetve rendszeresen tanítanak egyesületekben, iskolákban is. A repertoárban a magyar, illetve a délszláv tamburazene is egyaránt fontos szerepet tölt be, hiszen Délvidéken a folyamatosan együtt élő nemzetiségek is egymás kultúrájára kis mértékben, de hatással voltak.

ElőFilmtettFeszt – erdélyi magyar mozi Seveled, 2020, vígjáték

Helyszín: Jelen Ház díszterme / Időpont: 19:00 / Szervező: A13

A FILMTETTFESZT célja az volt, hogy friss magyar filmeket vetítsen le az erdélyi közönségnek – olyan alkotásokat válogat, amelyek nem kerültek moziforgalmazásba Romániában –, ugyanakkor bemutatkozási lehetőséget és nyilvánosságot biztosít az erdélyi filmesek alkotásainak. Aradon három remek film kerül bemutatásra a magyar napok keretén belül – Seveled, Új Eldorádó, Rossz versek 

Szeptember 25., SZOMBAT

Szentmise – Nemzedékek találkozója

Helyszín: Arad-belvárosi római katolikus templom / Időpont: 9:00-11:00 óra / Szervező: Alma Mater Alapítvány

Szeptember 25-én, szombaton rendezi meg a 16. Nemzedékek Találkozóját a megalapításának 30 éves évfordulójára emlékező aradi Alma Mater Alapítvány. Az ünnepi szentmise 9 órakor kezdődik az arad-belvárosi római-katolikus (minorita) templomban, prédikál Szilvágyi Zsolt temesvár-józsefvárosi római katolikus plébános, az aradi iskola iskola volt diákja.

Nemzedékek találkozója, 30 éves az Alma Mater Alapítvány – könyvbemutató

Helyszín: Jelen ház – terasz / Időpont: 11:00-14:00 óra / Szervező: Alma Mater Alapítvány

Az alapítvány idén ünnepli alapításának 30. évfordulóját, amelynek alkalmából egy monográfiát jelentetett meg Nagy István szerkesztésében, ezt mutatják be 11 órától. Emlékezni márpedig kell – 30 éves az Alma Mater Alapítvány könyvbemutató. A könyvet Dr. Habil Zakar Péter méltatja

Kézműves vásár

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 10:00-20:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Fedezd fel a hagyományos kézműves termékek világát, horgolt játékok, hímzett ruhák, mézeskalácsok, ékszerek, és rengeteg más gyönyörű termék által.

Kádár Ferkó múltidéző fotószínháza

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 10:00-19:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

A Fotószínház a régi idők vásári fotózását eleveníti meg korabeli viseletekben és kellékek segítségével.

Legendárium – óriás társasjáték

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 10:00-19:00 óra / Szervező: A13

Meggyőződésünk, hogy a legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe. Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, szentnek van egy különleges története. A Székelyföldi Legendárium európai védett márka: szellemi örökségünket itthon és külföldön egyaránt népszerűsítjük. Gyertek el, ismerjétek meg a meséket és a játékokat!

Gyermekjóga – Molnár Melindával

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 10:00-11:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Molnár Melinda a „Jóga a mindennapi életben” rendszer okleveles oktatója verses-mesés jógaórán várja a gyermekeket.

Csiporka – Népi játszóház

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 10:00-19:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

A Csiporka – Játszóház a magyar népi kultúrára épül, ahol a család apraja-nagyja talál kedvére való foglalkozást! Népi kismesterségeink oktatása során a gyerekek kipróbálhatnak különféle kézműves-foglalkozásokat, megélhetik az alkotás örömét, amellett pedig megismerkednek hagyományainkkal. A népi ügyességi játékok sokszínűsége teret ad a felhőtlen szórakozáshoz.

Lúdas Matyi gyerekelőadás – Görbe Tükör társulat

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 11:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Ha már összegyűltek az emberek és kíváncsiak a régi történetre, hát Matyi, szívesen elmeséli! De segíteni kell ám neki megjeleníteni a tanulságos eset szereplőit!! Ludak, vásározók, hajdú, boszorkány…..sok nevetés, önfeledt szórakozás, és a tanulság sem marad el!!

#AZÉNJÖVŐM workshop projekt megnyitó – 1. képzés: Start-up és vállalkozás indítás Turcsán Tamással

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 11:00-15:00 óra / Szervező: AMISZ

Startupot indítanál? Elakadtál az ötleteddel? Kellene a projektednek egy működő stratégia? Az elveszett recept írója – Magyarország egyik legismertebb startup szakértője – személyesen ad válaszokat a kérdéseidre egy kávé mellett! Turcsán Tamás Péter Startup tanácsadó, közösségi média szakértő és társadalmi innovátor. A Közgazdasági Társaság Startup Szakosztályának vezetője. A hazai startup ökoszisztéma véleményvezére, a hazai startup élet egyik meghatározó szereplője. Jelenleg a hazai innovatív kezdővállalkozásokat segíti kapcsolati tőkéjével, PR-kommunikációval. Startup és mobilos események szervezője. Saját startupok indításával is foglakozik. A közösségi finanszírozás szakértője. Újságíró és blogger.

A Máltai szeretetszolgálat nyílt napja

Helyszín: RMDSZ udvar / Időpont: 11:00-16:00 óra / Szervező: Máltai szeretetszolgálat

Sport-sarok – sport, ami összeköt minket

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 10:00-19:00 óra / Szervező: A13

Nekünk embereknek mindig is szükségünk volt hősökre. A mi időnk hősei a sportolók és a mi aradi hőseink az UTA fociklubb játékosai, akik minket aradiakat képviselnek, értünk harcolnak bárhova is mennek. Gyere ki az eseményre, mérd össze tudásodat TEQBALL-ban és dekaversenyen, lássuk, ki a jobb!

Retro-videojátékok barlangja – arcade gépek minden korosztálynak

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 10:00-19:00 óra / Szervező: A13

Nem jártál még retro játékteremben vagy talán még nem is éltél amikor ezek a termek működtek és ezek a játékok születtek? Sebaj, most bepótolhatod az eseményen lévő arcade játékgépeken – ott lesz Super Mario, Street Fighter és sokan mások. Hozd a haverokat is egy versenyre!

Tekerésre fel! – virtuális bicajverseny

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 13:00-17:00 óra / Szervező: A13

Bicajozhatsz városban, hegyen-völgyön, sőt még szobában is, vagy versenyezhetsz online a barátaiddal. Gyere ki és találkozz profi versenyzőkkel! Gyere a csapatoddal és tekerjetek el Szegedig vagy Pestig úgy, hogy közben el sem mentek Aradról. Az új technológiák mindezt lehetővé teszik számodra. Jó tekerést!

A magyar halászlé – Misik Endre látványkonyhája

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 10:00-20 :00 óra / Szervező: A13

Misik Endre megyénk egyik legügyesebb és legkreatívabb szakácsa, aki elhozza nekünk az igazi magyaros konyha ízeit. Halászlé, bográcsos, zsíroskenyér és sok más ínyencség készül majd a sátrában, jó lesz sietni, nehogy lemaradj róla!

Társasjáték kuckó – közös játék kicsiknek és nagyoknak

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 10:00-20:00 óra / Szervező: A13

Mindannyian szeretünk játszani, ilyenkor előbújik belőlünk a gyerek. Kicsik és nagyok gyertek egyet, együtt társasjátékozni Erdély legnagyobb társasjátékgyűjtőjével, aki kívülről ismeri az összes játék szabályát. Ha van olyan játék, amit még nem játszottál, itt biztos megtalálod!

Buborék Foci – a legújabb sportőrület

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 11:00-19:00 óra / Szervező: A13

Próbáljátok ki a világ legviccesebb sportját! Ha egy igazán szórakoztató programra, sok-sok nevetésre és teljesen új élményekre vágytok, a buborékfoci a tökéletes választás. Borítsd fel a kollégákat, ütközz a haverokkal. Hatalmas esések és önfeledt szórakozás, a speciális anyagból készült buborékoknak köszönhetően teljes biztonságban és sérülésmentesen.

Lolita – hagyományos magyar sütemények

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 10:00-20:00 óra / Szervező: A13

Hagyományos, klasszikus és újragondolt magyar süteményekkel kényezteti el az édesszájú látogatókat az aradi Lolita cukrászda. A cukrász standnál a Krémes, Rigó Jancsi, Dobos, Suhajda, Fekete Erdő, Somlói, Rákóczi és Eszterházy féle sütemények ingerlik majd az ízlelőbimbókat.

Ismerjük meg városunkat – különleges városismereti séta

Helyszín: Megbékélési park / Indulás: 13:00, 15:00, 17:00 óra / Szervező: A13, Kölcsey Egyesület, High Tours

Nap mint nap járjuk a várost, ismerjük Aradot mint a tenyerünket, de kevesen tudjuk, milyen híres emberek fordultak meg és éltek itt, mennyire színes és érdekes városunk, gazdag történelmi helyekben, épületekben, eseményekben. Ismerjük meg együtt ezeket és legyünk büszkék mindarra, amit őseink ránk hagytak. Gyertek el egy városismereti túrára és próbáljuk más szemmel látni városunkat!

Jóga – Molnár Melindával

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 13:00-14:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Molnár Melinda a „Jóga a mindennapi életben” rendszer okleveles oktatója. A gyerekek verses-mesés jógaórán vehetnek részt, a felnőttek pedig olyan gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, amelyek egyaránt megfelelnek fiataloknak is, nyugdíjasoknak is. Öltözzetek kényelmesen és hozzatok matracot, amin gyakorolhattok.

Pálinkakóstoló – Butka Sándor őstermelővel

Helyszín: Jelen ház – terasz / Időpont: 15:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Butka Sándor 15 éve foglalkozik borászattal és hagyományos kisüsti főzéssel, az Aradi Magyar Napokra 10 díjnyertes, csakis tiszta alapanyagokból készített hagyományos gyümölcs- és zöldségpárlattal érkezik: birsalma, vilmoskörte, őszibarack, kajszibarack, jonatán alma, feketeribizli, penyigei szilva, zselnicemeggy, kökény és zeller párlatokat kóstolhatnak meg az érdeklődők. A helyek száma korlátozott (max. 60 fő), belépő az RMDSZ Arad Megyei Székházában igényelhető.

Hajnal Zsuzsanna – stílus és divattanácsadó

Helyszín : Jelen ház – nagyterem / Időpont: 15:30 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Hajnal Zsuzsa szín- és stílustanácsadó, személyre szabott ékszertervező Marosvásárhelyen született. Négy éve költözött haza Marosvásárhelyre, jelenleg személyreszabott ékszereket tervez és készít, szín- és stílustanácsadó, személyi vásárló, gardróbtervező. Videoklipekben stylingol, a csíkszeredai Elit optika stílustanácsadója, valamint előadásokat és workshopokat tart országszerte.

Arcfestés gyerekeknek – Czank Amina

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 16:00-19:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Nagy öröm számunkra a mosolygós gyermekarcokat látni, amikor belenéznek a tükörbe és meglátják, mit varázsoltunk belőlük néhány perc alatt. Nagy izgalommal vetik alá magukat az arcfestésnek még a legkisebbek is. Czank Amina a gyerekek nagy örömére arcfestéssel vár mindenkit az Aradi Magyar Napok keretén belül.

Klings Wine Selection – magyar borok kóstolója

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 16:00 óra / Szervező: A13

Klings Wine Selection by Schmack András – ismerje meg Magyarország borvidékeit, hat kiváló boron keresztül. A résztvevők száma korlátozott.

Csendüljön a magyar nóta – szegedi muzsikusokkal

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 17:00 óra / Szervező: A13

Autentikus, ízes magyar nótákkal melegítünk az esti koncertre.

Hajdú Balázs önálló humorestje

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 18:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Orgazmus, foci, tőzsde, buddhizmus, sakk, állásinterjú, MLSZ, részvényindex, póker, tégla, önismeret, pornófilm forgatás. Ki az, akinek ez mind előfordul az életében? Nyilván sokan vannak. Ki az, aki erről szívesen mesél is? Néhányan. Ki az, aki erről színpadon, tévében, nagy nyilvánosság előtt beszél? Csak ő. A srác, aki lehetett volna rock zenész, profi focista, sakk-világbajnok, de sorsa mégis a stand up comedy felé terelte. Az élő példa arra, mi az eredménye, ha az ember nyugtatóra iszik töményet. Humor-maffiózó, a Dumaszínház szentesi munkacsoportjának legfiatalabb tagja.

Magna Cum Laude koncert

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 20:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

A Magna Cum Laude zenekar 1999 nyarán alakult gyulai zeneszerető barátokból. Egy hónapon át tartó huzamosabb próbaidőszakot követően a zenekar egy országos tehetségkutatón, a mezőtúri Wanteden mérette meg magát, amit meg is nyert. Ezt követően, három nap alatt elkészült az első négy számot (Minden Állomás, Lemegy a Nap, Villamos, Utolsó Randevú) tartalmazó demó felvétel, melyet fél év alatt juttattak el a nagyobb kiadókhoz. Akkori menedzserük a funkys beütésű, táncolható popzene irányba terelte őket, a tizenéves korosztályt megcélozva. TAGOK: Mező Mihály – ének, gitár / Szabó Tibor – gitár, zeneszerző / Kara Mihály – basszusgitár, szövegek / Lesták Marci – billentyű / Török Máté – dobok

Szeptember 26., VASÁRNAP

Makettbörze

Helyszín: Jelen ház terasza / Időpont: 9:00-16:00 óra / Szervező: Xabi Garaj

Mára már nem kell bemutatnunk, hogy ki is Molnár Csaba (XabiGarage) makettgyűjtő, és hány sikeres börzét szervezett eddig városunkban. Közel 40 asztal tölti majd meg a Jelen Ház teraszát, nemcsak romániai, de magyarországi kiállítók makettjeivel is – a kiállítás témája a retró kisautók lesznek, ahol békéscsabai, szegedi és budapesti kiállítók makettjeit tekinthetik meg a látogatók.

Csiporka – népi játszóház

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 12:00-19:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

A Csiporka – Játszóház a magyar népi kultúrára épül, ahol a család apraja-nagyja talál kedvére való foglalkozást! Népi kismesterségeink oktatása során a gyerekek kipróbálhatnak különféle kézműves-foglalkozásokat, megélhetik az alkotás örömét, amellett pedig megismerkednek hagyományainkkal. A népi ügyességi játékok sokszínűsége teret ad a felhőtlen szórakozáshoz.

Phoenix Archery – íjászbemutató

Helyszín: Csiky Gergely Főgimnázium udvara / Időpont: 12:00-19:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Sport-sarok – sport, ami összeköt minket

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 12:00-19:00 óra / Szervező: A13

Nekünk embereknek mindig is szükségünk volt hősökre. A mi időnk hősei a sportolók és a mi aradi hőseink az UTA fociklubb játékosai, akik minket aradiakat képviselnek, értünk harcolnak bárhova is mennek. Gyere ki az eseményre, mérd össze tudásodat TEQBALL-ban és dekaversenyen, lássuk, ki a jobb!

Retro-videojátékok barlangja – arcade gépek minden korosztálynak

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 12:00-19:00 óra / Szervező: A13

Nem jártál még retro játékteremben vagy talán még nem is éltél amikor ezek a termek működtek és ezek a játékok születtek? Sebaj, most bepótolhatod az eseményen lévő arcade játékgépeken – ott lesz Super Mario, Street Fighter és sokan mások. Hozd a haverokat is egy versenyre!

Tekerésre fel! – virtuális bicajverseny

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 13:00-17:00 óra / Szervező: A13

Bicajozhatsz városban, hegyen-völgyön, sőt még szobában is, vagy versenyezhetsz online a barátaiddal. Gyere ki és találkozz profi versenyzőkkel! Gyere a csapatoddal és tekerjetek el Szegedig vagy Pestig úgy, hogy közben el sem mentek Aradról. Az új technológiák mindezt lehetővé teszik számodra. Jó tekerést!

A magyar halászlé – Misik Endre látványkonyhája

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 12:00-20:00 óra / Szervező: A13

Misik Endre megyénk egyik legügyesebb és legkreatívabb szakácsa, aki elhozza nekünk az igazi magyaros konyha ízeit. Halászlé, bográcsos, zsíroskenyér és sok más ínyencség készül majd a sátrában, jó lesz sietni, nehogy lemaradj róla!

Társasjáték kuckó – közös játék kicsiknek és nagyoknak

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 12:00-20:00 óra / Szervező: A13

Mindannyian szeretünk játszani, ilyenkor előbújik belőlünk a gyerek. Kicsik és nagyok gyertek egyet, együtt társasjátékozni Erdély legnagyobb társasjátékgyűjtőjével, aki kívülről ismeri az összes játék szabályát. Ha van olyan játék, amit még nem játszottál, itt biztos megtalálod!

Kézműves vásár

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 12:00-20:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Fedezd fel a hagyományos kézműves termékek világát, horgolt játékok, hímzett ruhák, mézeskalácsok, ékszerek, és rengeteg más gyönyörű termék által.

Lolita – hagyományos magyar sütemények

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 12:00-20:00 óra / Szervező: A13

Hagyományos, klasszikus és újragondolt magyar süteményekkel kényezteti el az édesszájú látogatókat az aradi Lolita cukrászda. A cukrász standnál a Krémes, Rigó Jancsi, Dobos, Suhajda, Fekete Erdő, Somlói, Rákóczi és Eszterházy féle sütemények ingerlik majd az ízlelőbimbókat.

Ismerjük meg városunkat – különleges városismereti séta

Helyszín: Megbékélési park / Indulás: 13:00, 15:00, 17:00 óra / Szervező: A13, Kölcsey Egyesület, High Tours

Nap mint nap járjuk a várost, ismerjük Aradot mint a tenyerünket, de kevesen tudjuk, milyen híres emberek fordultak meg és éltek itt, mennyire színes és érdekes városunk, gazdag történelmi helyekben, épületekben, eseményekben. Ismerjük meg együtt ezeket és legyünk büszkék mindarra, amit őseink ránk hagytak. Gyertek el egy városismereti túrára és próbáljuk más szemmel látni városunkat!

Kettlebell nem csak erős embereknek by Molnár Csaba

Helyszín: Megbékélési park / Időpont: 12:00-19:00 óra / Szervező: A13

A kettlebell az edzési módszerek svájci bicskája. Egyszerű, bármilyen környezetben alkalmazható, teljes testet átmozgató edzésforma. Molnár Csaba okleveles edző segítségével megismerkedhetünk a sport alapjaival.

Arcfestés gyerekeknek – Czank Amina

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 13:00-16:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Nagy öröm számunkra a mosolygós gyermekarcokat látni, amikor belenéznek a tükörbe és meglátják, mit varázsoltunk belőlük néhány perc alatt. Nagy izgalommal vetik alá magukat az arcfestésnek még a legkisebbek is. Czank Amina a gyerekek nagy örömére arcfestéssel vár mindenkit az Aradi Magyar Napok keretén belül.

Jóga – Molnár Melindával

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 13:00-14:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Molnár Melinda a „Jóga a mindennapi életben” rendszer okleveles oktatója. A gyerekek verses-mesés jógaórán vehetnek részt, a felnőttek pedig olyan gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, amelyek egyaránt megfelelnek fiataloknak is, nyugdíjasoknak is. Öltözzetek kényelmesen és hozzatok matracot, amin gyakorolhattok.

Gyermekjóga – Molnár Melindával

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 16:00-17:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Molnár Melinda a „Jóga a mindennapi életben” rendszer okleveles oktatója verses-mesés jógaórán várja a gyermekeket.

Láda a téren – rendhagyó műsor

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 14:00-18:00 óra / Szervező: A13

Láda a téren – gyere és találkozz A LÁDA című online műsor készítőivel! Mondd el, kit látnál a műsorban! Kérdezz te is vendégeinktől! Válaszolj őszintén és oszd meg a véleményed velünk!

Easy Stúdió – fotózkodás

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 14:00-18:00 óra / Szervező: A13

Ma már mindenki tud fotót készíteni, de jó fotót kevesen. Találkozzatok egy profi fotó stúdió képviselőivel, a legjobbaktól tanuljatok és kérdezzetek. Bemutatjuk a fotózás titkait az Easy Stúdióval.

Balla Géza pincészete – borkóstoló

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 16:00 / Szervező: A13

A Ménesi történelmi borvidék kiemelkedő pincéje, a Balla Géza borászat borválogatásával találkozhatunk. A borvidékre jellemző testes vörösborok és könnyű fehérek sem maradnak el. A résztvevők száma korlátozott.

Képzeletbeli utazás a föld körül – interaktív gyerekelőadás

Helyszín: Arad, Megbékélési park / Időpont: 17:00 óra / Szervező: RMDSZ, A13, és a Pro Identitas Egyesület

Képzeletbeli utazás a világ körül címmel tart gyermekfoglalkozást Cserey Csaba vasárnap 17 órától Aradon. Az esemény során a gyermekek interaktív képzeletbeli utazáson vehetnek részt, a dobok hangja által vezérelve. A foglalkozáson a ritmusérzék fejlesztésén kívül még angolul is tanulhatnak. A gyergyói származású Cserey Csaba egyike a legkreatívabb és legsokoldalúbb jazzdobosoknak. Autodidakta módon sajátította el a zene mesterségét a 70-es évek progresszív rockzene stílusain keresztül. Sok huncutság, pikantéria és rengeteg humor jellemzi játékát.

Klings Beer Selection – Szent András Sörfőzde sörkóstoló

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 17:00 óra / Szervező: A13 A

Klings Beer Selection bemutatja a számos díjat nyert Szent András sörfőzdét. A Szent András Sörfőzde története több mint negyed évszázadra nyúlik vissza és ma már közel 20 féle sörtípus található a repertoárjukban. A kóstolón ezekkel a sörökkel ismerkedhetnek a szomjazó látogatók. A résztvevők száma korlátozott.

Mogács Dániel önálló humorestje

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 18:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

A Dumaszínház társulatának tagja. Színésznek készült, és ennek ellenére az is lett. Gyerekként talán ő volt az egyetlen, aki szerette volna E.T.-t valóban a Földön kívül tudni. Örül, hogy van társadalom, mert tudja kritizálni. A magyar színházi kabaré újraélesztésén munkálkodó színész, humorista, rendező, mester-bábos. A Munkaügyek Jóbejtje. Az önálló estjének szereplője. A fiának az apja. Az anyjának a gyermeke. A kutyájának gazdája.

DJ Patent – retro lounge

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Szervező: A13

A retro zene örök, sokan szeretik, de csak egy igazi DJ tudja felvillanyozni a társaságot. DJ Patent, a retro dj elhozza nekünk a legjobb nótákat, bulizzunk együtt!

Edda művek koncert

Helyszín : Arad, Megbékélési park / Időpont: 20:00 óra / Szervező: RMDSZ és a Pro Identitas Egyesület

Az Edda Művek Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. Az együttes magva 1973-ban alakult Griff néven, majd 1974-től Edda néven folytatták. A lemezeladást nézve Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett. Szinte valamennyi lemezük “bearanyozódott”. Ők voltak az elsők, akiknek vidéki létükre sikerült megtörniük a fővárosi zenekarok egyeduralmát. Tagok: Pataky Attila – ének / Alapi István – gitár / Kicska László – basszusgitár / Gömöry Zsolt – billentyűs hangszerek / Hetényi Zoltán – dob, ütőhangszerek

Szeptember 27., HÉTFŐ

Filmvetítés – erdélyi magyar mozi – Új Eldorádó, 2004

Helyszín: Jelen Ház díszterme / Időpont: 19:00 / Szervező: A13

Van egy meseszép falu. Verespatak. Sokszáz éves házak. Földjükhöz, házaikhoz, templomukhoz, halottaikhoz ragaszkodó emberek. A környező hegyek 300 tonna aranyat és ezüstöt rejtenek. Egy kanadai cég, a Rosia Montana Gold Corporation aranybányát akar nyitni itt. Világszínvonalú technológia. Külszíni fejtés. Az embereket új, modern házakba költöztetik. Régi házaikat le akarják rombolni. Lesz arany. Lesz ezüst. Lesz Új Eldorádó. Az ajánlat csábító. Lesz egy 800 hektáros cianidtározó is, 180 m magas gáttal. Csak a meseszép falu, Verespatak tűnik el a föld színéről….

Szeptember 28., KEDD

Húszéves az Irodalmi Jelen

Helyszín: Jelen Ház nagyterme / Időpont: 18:00 / Szervező: Occident Media Kiadó

Ünnepi irodalmi est díjátadóval, felolvasásokkal. A meghívottak között szerepel: Bene Zoltán, Muszka Sándor, Kis Petronella, Orbán János Dénes, Sántha Attila, Varga Melinda. Házigazda: Böszörményi Zoltán, az Irodalmi jelen alapítója.

Szeptember 29., SZERDA

Böszörményi Zoltán Darabokra tépve című kötetének a bemutatója

Helyszín: Jelen Ház nagyterme / Időpont: 18:00 / Szervező: Occident Media Kiadó

Böszörményi Zoltán Darabokra tépve című kötetének a bemutatója. A regény sodrása esszé- vagy tanulmányrészleteket – köztük a magyarság számára fontos üzeneteket –, párbeszédeket, emberi arcokat, jellemeket, sorsokat, valóság-anyagot görget magával, nem véletlenül jelent meg 2020-ban, Trianon 100. évfordulóján.

Szeptember 30., CSÜTÖRTÖK

Kölcsey Galéria kiállítás

Helyszín: Arad, Clio kiállítóterem / Időpont: 18:00 / Szervező: Kölcsey Egyesület

A Kölcsey Galéria soron következő kiállításának megnyitója 2021. szeptember 30-án, csütörtökön 18 órakor lesz a Széchenyi(Horia) utcai Clio teremben. Ezúttal 3 kiskunfélegyházi művész lesz vendégünk: Hermkens Edit, Kolozsvári Sándor és Kis Virág.

Október 1., PÉNTEK

Tábornokok útja

Helyszín: Arad, Kultúrpalota / Időpont: 10:00-14:00 óra / Szervező: Kölcsey Egyesület

Az Aradi Kölcsey Egyesület és az Arad Megyei Múzeum szeretettel meghívja Önt a „Tábornokok útja” című történelmi konferenciára. A konferencia időpontja és helye: 2021 október 1 péntek, de. 10 óra a Kultúrpalota kis terme. A konferencia kávészünetét megelőzően kiállítás megnyitóra kerül sor: „Tárbornokok útja” címmel a Kultúrpalota előcsarnokában. A kiállítás megtekinthető a Kultúrpalota előcsarnokában 2021. október elsején, pénteken 10:00 és 16:00 óra között. Előadók: Dr. Számadó Emese, Dr. Zakar Péter, Dr. Bodó Barna, Triznya Arnold, Dr. Bajzik László.

Október 2., SZOMBAT

Elődeink nyomában – világosi zarándoklat

Helyszín: Világosi vár / Szervező: RMDSZ / Pro Identitas

Világosi zarándoklat, a Csiky Gergely Főgimnázium VI. osztályos diákjainak hagyományos kirándulása a világosi várhoz.

Kádár Annamária pszichológus, tréner, egyetemi oktató előadása

Helyszín: Jelen Ház nagyterme / Időpont: 18:00 / Szervező: RMDSZ

Marosvásárhelyen született. Tanítóképzőben érettségizett, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Pszichológia és Neveléstudományok Karán szerezte pszichológusi oklevelét. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán, a Kognitív Fejlődés programon végezte doktori tanulmányait, amivel párhuzamosan a Budapest Műszaki Egyetemen szerezte meg munka és szervezetpszichológusi szakképesítését. Családterápia, valamint relaxáció és szimbólumterápia irányzatokban képződött tovább. Az aradi előadásának témája az érzelmi intelligencia fejlesztése, gyermek- szülő kapcsolat (nevelési helyzetek), valamint a mesék hatása.

Október 3., VASÁRNAP

ElőFilmtettFeszt – erdélyi magyar mozi – Rossz versek, 2018, vígjáték

Helyszín: Jelen Ház díszterme / Időpont: 19:00 / Szervező: A13

Az élet még furcsább és még megmagyarázhatatlanabb Reisz Gábor második nagyjátékfilmjében, ami ismét egy szakítás utáni válságban lévő, a kapunyitástól rettegő és a magyar mindennapokba belefásuló harmincas férfiről szól. Bár a felszínen sok az egyezés, a Rossz versek nem tekinthető a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan 2-nek. A 33 éves Merthner Tamás magánélete romokban, mert párizsi ösztöndíját töltő barátnője, Anna éppen most szakított vele. Tamás önsajnálatában, a múltjában kezdi keresni a választ arra, hogy a szerelem valóban csak akkor létezik-e, amikor már gyakorlatilag nincs. Magánéleti problémáinak feldolgozása mellett, Tamás emlékeiből ébred rá a mai társadalom elveszettségére is, ezúton kapunk egy rendkívül szubjektív képet Magyarország jelenéről.

Október 4., HÉTFŐ

Női kávéház

Helyszín: RMDSZ székház / Időpont: 17:00 / Szervező: RMDSZ nőszervezet

,,Barátok közt az aradi női kávéházban,, programot az RMDSZ Arad Megyei Nőszervezete és a tornyai ProPirKult Egyesület közösen szervezi meg évente, amelyre idén október 4-én, hétfőn 17.00 órakor kerül sor az RMDSZ székházban.

Bekecs néptánccsoport – KERESZTÚTON

Helyszín: Nagyszínház / Időpont: 19:00 / Szervező: RMDSZ, Kamaraszínház

„Harcunkat megharcoltuk – mindig magunkért, sohasem mások ellen –, utunkat végigjártuk, hitünket megtartottuk, s a hitünk megtartott minket.” Így idézte szabadon, és toldotta meg a maga hitvallásával Pál apostol híres, Timóteushoz írott második levelének verseit. Előadásunk ebben a küzdésben, kitartásban és végül győzelemben hihetetlen példát mutató, sokáig bujdosó, sokat szenvedő, de végül a hazában újra hont találó székelyek előtt tiszteleg. Követjük történetüket, útjukat Csíkból a madéfalvi borzalmas éjszaka után a gyimesi szoroson át a moldvai csángómagyarok földjére, majd onnan Bukovinába, ahol öt falut alapítottak.

Október 5., KEDD

Magyar Golgota díszbemutató

Helyszín: Nagyszínház / Időpont: 18:00 / Szervező: RMDSZ, Kamaraszínház

A Mythberg Films Budapest bemutatja: Magyar Golgota díszbemutató Rendező, forgatókönvíró: Pozsgai Zsolt Szereplők: Szabó Máté, Lux Ádám, Pap Kati, Janik László, Békefi Viktória, Tapasztó Ernő A film a az Aradi Kamaraszínházzal együttműködésben készült.

Október 6., SZERDA

16 órakor tisztelgés és koszorúzás a Vesztőhelyen

17:30 órakor az Arad-belvárosi római katolikus templomban szentmise az aradi vértanúk emlékére. Főcelebráns és szónok Nm. és Ft. Dr. Kovács Gergely gyulafehérvári érsek.

19:00 órakor emlékezés és koszorúzás a Szabadság-szobornál.  

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük