Jobb lett a tavalyi év, mint amire előzőleg számítottunk (II.)

Faragó Péter parlamenti képviselővel, RMDSZ Arad megyei elnökkel az előző részben megvitattuk a zaklatott hazai és nemzetközi helyzetet.

82379

Példaértékű együttműködés Arad megyében

– Képviselő úr, a fent említett témákon túlmenően mire érdemes még emlékezni 2018-ból?

– Az elmúlt év a bukaresti politikában sem hozott semmi jót, hiszen olyan kormánykoalíció van hatalmon, amely gyakran egyik napról a másikra hoz meggondolatlan döntéseket egy olyan pártelnökkel az élen, aki jogosan vagy anélkül, de rengeteg támadásnak van a kereszttüzében. Egész évben a politikai szereplők között olyan csatározások zajlottak, amelyeknek gyakran egyetlen céljuk, a politikai haszonszerzés volt. Sokszor úgy éreztük, a résztvevők üresben túráztatják a motorokat. Hosszú időszakokban semmi lényeges nem történt azon kívül, hogy a résztvevők a politikai csatározásokban vezették le indulataikat. Szinte csodával határos, hogy ilyen politikai feltételek között az országban egy egész jó gazdasági konjunktúra zajlott, Románia egészen jó gazdasági növekedést produkált. Ez idő alatt viszont az országos befektetések, fejlesztések szinte teljesen kimaradtak.

– Ilyen feltételek között sikerült-e segíteni a megyebeli magyar közösségeket?

– Istennek hála, a magyarlakta településeken kisebb-nagyobb fejlesztéseket el tudtunk érni, csakhogy a rettenetesen nehézkes bürokrácia, a hihetetlenül bonyolult procedúra mindenre rányomja a bélyegét, ezért sok olyan tevékenység, amit tavaly el lehetett volna végezni, átcsúszott 2019-be. Mert a közbeszerzési eljárások, a szerződések aláírása nagyon lassan halad. De hát ilyen a hazai ügyintézés: amit nem tud leállítani, annak a kivitelezési folyamatát biztosan lassítja.

– Az RMDSZ országos vezetősége elégedett-e a jelenlegi kormány külső támogatásának a hozadékával?

– Úgy kell fogalmaznom: jobb híján van egy koalíciós megállapodásunk parlamenti szinten a PSD–ALDE-kormánykoalíció pártjaival. Az általunk megfogalmazott oktatási kérdéseink a koalíció támogatásával átmentek a parlamenten, de a kisebbségi jogok területén nagyot előrelépni nem lehetett az elmúlt két évben. A kormányzó pártok ugyanis nem vállalták annak a kockázatát, hogy az ellenzék össztüzébe kerülve támogatókat, szavazatokat veszítsenek. Apróbb előrelépéseket azonban sikerült tennünk, sőt infrastrukturális beruházásokat is sikerült szereznünk a magyarlakta települések számára. Ismétlem: jobb híján kötöttük velük a koalíciós szerződést, aminek van akkora fontossága, hogy egyelőre ne mondjuk fel. Folyamatos elemeztük, hogy parlamenti szinten van-e számunkra más alternatíva is? Mert a szétforgácsolódott, populista, sokszor magyarellenes jelenlegi bukaresti ellenzéket nehezen tudtuk volna partnerként elképzelni. Számunkra három lehetőség kínálkozik: a kormánnyal, az ellenzékkel vagy egyedül, magunkra hagyatva próbálunk politizálni a 6,5%-os parlamenti képviseletünkkel. Utóbbi helyzetben szinte biztos, hogy semmit nem tudunk elérni. A mi számarányunk mindig abba az irányba kényszerít, hogy koalíciót kössünk egy olyan parlamenti politikai erővel, amelynek a támogatásával előre léphetünk. Eddig jobb híján a PSD–ALDE koalícióval működtünk együtt.

– Ludovic Orban azzal fenyegetőzött, hogy a romániai magyarságnak egészen biztos eltér a véleménye az RMDSZ-étől, ezért a következő parlamenti választások alkalmával bizonyára megbüntetik. Véleménye szerint az ellenünk tanúsított mocskolódás dacára az erdélyi magyarság az ellenzékhez kívánkozik?

– Az erdélyi magyar társadalom, beleértve az Arad megyeit is, alapvetően, zsigerből nem szereti a Szociáldemokrata Pártot. Ezzel nagyon sokan így vagyunk, Arad megyében sokkal inkább tudjuk magunk mellett érezni a jobboldali polgári értékrendet képviselő, megyebeli ellenzéki pártot. Az országos azonban véleményünk szerint, jelenleg messze nem tudja felmutatni a jelzett értékrendet. A sovinizmusba, a nacionalizmusba hajló megnyilvánulásaikkal az elmúlt időszakban brillíroznak. Úgy várnák el az RMDSZ támogatását, hogy közben teli torokból üvöltik, mindenkinek megígérik: ők bizony soha, semmilyen magyar érdekeltségű jogorvoslatot, magyar közösségi igényt nem támogatnak, nem járulnak hozzá semmiféle magyar érdekeltségű kezdeményezésnek a támogatásához. Ezzel együtt az RMDSZ-nek kutyakötelessége lenne melléjük állni, hogy leváltsuk az SZPD vezetésű kormányt. A jelzett ellenzéki párt váltópártként képzeli el magát, ami azt jelentené: ha megy a jelenlegi kormánykoalíció, ők vehetik át a hatalmat, amiben politikailag nincs kivetnivaló. A kormányváltáshoz az RMDSZ-től elvárnák a segítséget, amit azonban fenyegetéssel próbálnak kieszközölni. Ez viszont komolytalanságra utal, éppen ezért az ellenzéktől elvárjuk a jogos magyar közösségi igények iránti fogékonyságot. Ami valóban jól működött az egykori Tăriceanu-kormány idején.

Legfontosabb a választásokra való alapos felkészülés

– Megkérem, térjünk át az idei Arad megyei tervekre!

– Az RMDSZ Arad Megyei Szervezete tavasszal helyi, kerületi és megyei tisztújítást szervez. Az RMDSZ országos szervezetének tisztújító kongresszusát február 22–23-án szervezik meg Kolozsváron. A jelzett fórumok rendkívüli mértékben szükségesek ahhoz, hogy a 2019-ben esedékes két választáson az RMDSZ alaposan felkészülve, minél jobban szerepeljen. Az Arad megyében tervezett tisztújítások igen fontosak, hiszen megfelelő embereket kell találnunk a választások megszervezéséhez. Azok a tisztségviselők, akik eddig jó munkát végeztek, reményeink szerint folytatják majd a tevékenységet. Sokkal alaposabban fel kell készülnünk azokon a településeken, ahol a szervezetek nem teljesítettek az elvárt mértékben, vagy az eddigi vezetők nem vállalják tovább a munkát. Azért nagyon fontos, mert a most megválasztandó, vagy tisztségükben megerősített régi vezetőknek kétéves mandátumuk alatt négy választáson kell helytállniuk. Mert az idén sorra kerülő EP-választások, illetve ősszel az államfő-választást követően 2020-ban helyhatósági, majd parlamenti választások is következnek. Azokon rendkívül fontos, hogy előbb minél több megyebeli RMDSZ-es magyar ember nyerjen önkormányzati mandátumot, később nyerjünk parlamenti képviselőit is, hogy minden szinten képviseletünk legyen a döntéshozó szervekben. Éppen ezért előbb megszervezzük a tisztújításokat, hogy már új, friss vezetéssel foghassunk hozzá a kampányok megszervezéséhez és lebonyolításához. Az említettekkel párhuzamosan az országos, a megyei és a helyi költségvetésekből is megpróbálunk olyan fejlesztéseket végrehajtani minden magyarlakta településen, ahol azok a közösségeink javát szolgálják. A tervezett fejlesztésekkel párhuzamosan Aradon és vidéken a hagyományos kulturális programok megszervezésére próbálunk költségvetési forrásokat biztosítani.

– Megyei és helyi költségvetési források biztosítását említette, ami az Arad Megyei Tanács Kulturális Központján keresztül történik. Mindez azonban csakis a megyei koalíciós partner, a Nemzeti Liberális Párt támogatásával történhet. Elégedett-e a megyei koalíció elmúlt négyévi működésével?

– Arad megyei szinten 2016-ban kötöttünk koalíciót a folyó 4 éves választási ciklusban történő együttműködésre, ami jól működött. A megyei koalíciós partner folyamatosan betartotta a megegyezésben vállaltakat aradi, de megyei szinten is. Természetesen nem lehetünk mindennel elégedettek, példának okáért a hulladékszállítással sem, ami egy 100 millió eurós projekt támogatásával működik, méghozzá rosszul Aradon, de a megyében is. Számunkra is megoldásra váró gond a hulladékszállítás zökkenőmentes működtetése a megye minden településén. Éppen ezért a teendőket megvitatjuk a megyei koalíciós partnerünkkel is.

– Mindannyiunk nevében és érdekében kívánok sok sikert hozzá, köszönöm a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük