Élet a koronavírus árnyékában, a félelem összetartó közösségekké gyúrhatja a falvak lakóit

Haász Tibor polgármester az ötödik mandátumát teljesíti a Simonyifalvát, Vadászt és Bélzerindet is adminisztráló Tőzmiske Községben, amelynek az életében nagy változásokat hozott a koronavírus járvány. Elsősorban azért, mert a lakosság a mindenfajta forrásból áradó rémhírek miatt fél a járványtól, ezért szigorúan betartja a kormánynak a koronavírus leküzdésére hozott intézkedéseit. Meghonosodott a fegyelem, nem csoportosulnak, a húsvéti ünnepeket mindenki otthon, a családban töltötte, a szentmiséket, illetve az istentiszteleteket mindenki online követte, a fiatalok sem szerveztek közös, szórakoztató programokat. Mindez meghozta a gyümölcsét, ugyanis a község négy településén április 16-ig nem történt vírusfertőzés.

Ezzel együtt, a község vezetőségének elég fejtörést okoz a Vadászon élő jelentős roma közösség tagjainak a magatartása, ugyanis esténként főként a fiatalok elég nagy csoportokba verődve beszélgetnek az utcán. Szerencsére, a helybeli rendőrségnek az efféle magatartás megváltoztatására hozott intézkedései hatékonyaknak bizonyultak, sikerült megfékezni a csoportosulásokat. Erőszak alkalmazására nem volt szükség, a fegyelem helyreállításához elég volt néhány pénzbírságnak a kiszabása.

A polgármesteri hivatalban is fokozottan odafigyelnek az alkalmazottak egészségének a megóvására. A vírusveszély megjelenésétől felszámolták az ügyfeleknek a hivatalba történő belépését. Ehelyett az irodákban zajló mindenfajta ügyintézés az utcaablakokon beadott kérésekre, ugyanott kiadott dokumentumokkal történik. A községbeli gazdálkodók területalapú támogatásainak az igénylése is online módon, tehát a Kifizetési Ügynökséggel való kapcsolattartás a közvetlen érintkezés kiiktatásával történik. A torlódások elkerülése végett, telefonos értesítéssel, naponta 10 gazdát kérnek a polgármesteri hivatalnak az utca felöli ablakához, tisztázni az online igényléssel kapcsolatos tudnivalókat. Ugyancsak online zajlik a tanítás a községbeli oktatási intézményekben, a gyermekek otthonról, okostelefonok, illetve számítógépek segítségével sajátítják el a tananyagot. A fegyelmezett magatartásért nemcsak a szülőknek és a pedagógusoknak, hanem a diákoknak is köszönet jár.

Mindenki átérzi a vészhelyzetet

A vészhelyzetet nemcsak a települések felnőttei, hanem a fiataljai és a gyermekei is átérzik, ugyanis a sportolás, a futballozás kedvéért sem járnak ki.

A községközponton, Vadászon és Simonyifalván átvezető megyei úton közlekedők Haász Tibor polgármester szerint, nem jelentenek komoly fertőzésveszélyt, hiszen a vendéglátóhelyek zárva vannak. Inkább a nyugati munkáról hazaérkezett 12 személy okozott gondot a vezetőség számára, de nem történt baj, mindannyian letöltötték a 14 napi karantént.

A fertőzésveszély csökkentése érdekében, a polgármesteri hivatal szervezésében hetente kétszer fertőtlenítik a községbeli autóbuszmegállókat, illetve a sűrűn látogatott közterületeket.

A község településein minden évben megszervezett falunapok, kulturális programok idei alakulására irányuló kérdésünkre Haász Tibor polgármester leszögezte: igaz ugyan, hogy úgy hallatszik, valamikor május derekán fog tetőzni a járvány, ami azt követően enyhül vagy teljesen levonul, de semmiféle közösségi programot nem lehet szervezni mindaddig, amíg fennáll a fertőzésveszély. A polgármester úgy gondolja: idén valószínűleg szünetelni fognak a hagyományos Simonyifalvi Napok, a falunappal felérő Vadászi Szüreti Mulatság, a Bélzerénd Fest, illetve a tőzmiskei román nyelvű hagyományos program.

A községbeli gazdálkodók a személyes felelősségvállalással kiállított nyilatkozataik alapján kijárnak a földjeikre, megművelik azokat, a szárazság közepette is gondoskodnak az állataikról, de a koronavírus-járvány miatt a kisjenői, valamint a borosjenői kábelgyárakban megszűnt munkahelyek újrateremtéséhez kormányzati támogatásra is szükség lehet.

Ami a községben tervezett fejlesztéseket illeti, a Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Terv (PNDL) támogatásával történő utcaaszfaltozási program folyamatban van, eddig 2 kilométer elékészült, a tervezett további 8 kilométernek a kivitelezésén erőltetett menetben dolgoznak.

Összetartó közösségekké válhatnak

A koronavírustól való félelemmel kapcsolatban feltett kérdésre Haász Tibor elmondta: főként a 87 éves, amúgy is beteges édesanyját félti, ezért mindent megtesznek lakásának a vírustól való megóvásáért. Ugyanakkor maga még nem érte el a kiemelten veszélyeztetettnek nyilvánított kort 65 évet, de a hiányzó egy év dacára is megtörténhet a baj. Nemcsak a hivatalokban, hanem az otthonukban is szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket. Be is tartják az emberek, mert este szinte kihaltnak tűnnek a község településeinek az utcái.

Éppen ezért mindenkinek megköszöni a tanúsított fegyelmet. Azt felekezetre való tekintet nélkül az ortodox, a római katolikus, a református és az evangélikus-lutheránus hívek is betartják, ezért a polgármester köszönetet mond a lelkészeknek és a híveknek egyaránt. Haász Tibor abban reménykedik, hogy a koronavírustól való félelem, a leküzdéséért tanúsított összefogás, az eddiginél sokkal inkább összeforrt, egymást megértő és támogató közösségekké gyúrja Tőzmiske, Simonyifalva, Vadász és Bélzerind lakosságát.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük