Élet a koronavírus árnyékában, Kisiratos mindent megtesz a járvány megelőzéséért

Miközben a koronavírus-járvány a világ minden országában szedi áldozatait, valamilyen formában minden település lakóinak az életét megváltoztatta a március eleje óta a térségünkbe is betört vírusfertőzés. Egymást követték a sürgősségi rendeletek, az újabb és mind szigorúbb óvintézkedések a járvány terjedésének megfékezése érdekében.

Széles körű tájékoztatás, óvintézkedések

A Kisiratoson foganatosított óvintézkedésekről Korondi Józsa Erika polgármesternél érdeklődtünk, aki az első mandátumának a végén, a soron következő helyhatósági választások alkalmából újra meg kívánja pályázni a polgármesteri tisztséget. Amint elmondta, a Bukarestből kiadott rendeleteket, óvintézkedéseket továbbították a kisiratosi lakosság felé, plakátok, felhívások formájában. Kihasználva a modern technikai lehetőségeket, közösségi oldalon is értesítették, figyelmeztették a lakosságot a rendeletek, a megelőzés, a vírus okozta tünetek felől. Ugyanakkor az ilyen esetekben szükséges teendőkről, helyes eljárásokról is tájékoztatóval szolgáltak.  Elsősorban a kijárási tilalom előírásairól tájékoztatták a lakosságot, hiszen a kisiratosi gazdálkodóknak el kell végezniük az ilyenkor szokásos tavaszi mezőgazdasági munkálatokat. A személyes felelősségvállalási nyilatkozatokat elérhetővé tették a kisiratosi lakosság számára, és a kitöltésben is segítettek mindazoknak, akik a mezei munkavégzés okán igényelték. A helybéli Páter Godó Mihály Általános Iskola tanárai, tanítói a rendkívüli szünetben is dolgoznak, kihasználva a modern technikai lehetőségeket – az okostelefon, az internet, illetve a számítógépek segítségével távoktatási formában zajlik a gyermekek felkészítése.

Fokozott figyelem az idősek iránt

Figyelmeztették a lakosokat, hogy a legveszélyeztetettebb korosztályra, a 65 évet betöltött idősekre kell kellőképen ügyelni, ezért megkérték őket: lehetőség szerint kerüljék a személyes találkozásokat. Ugyancsak a 65 év felettieknek felajánlották a segítségüket a gyógyszereiknek a kiváltásában. Azoknak, akiknek az ellátásáról a családjuk, ismerősük, esetleg a szomszédjuk sem tud gondoskodni, annak a helyi önkormányzat megszervezi az ellátását a bevásárlás, a gyógyszerek kiváltása terén.
A község vezetősége együttműködik a közintézményekkel, az iskolával, az óvodával, a helybeli rendőrséggel, az orvosi rendelővel, a gyógyszertárral, a helybeli élelmiszer-üzletekkel az árú kiszállításában az idősek, illetve a segítségre szoruló lakosok számára. Ugyanakkor a helybeli Máltai Szociális Központtal való kapcsolattartás, a segítségnyújtás is folyamatos.

A polgármesteri hivatal gondoskodott a közterek, buszmegállók, fertőtlenítéséről, az üzletek környékén, illetve a forgalmasabb épületek előtt. Megszervezték a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökséggel (APIA) való kapcsolattartást, a mezőgazdasági támogatások online igénylése érdekében segítettek a kérvények kitöltésében, illetve célba juttatásában. Ugyancsak elérhetővé tették a szociális, és gyermekvédelmi ügyek online intézését.

A kisiratosi emberek fegyelmezetten betartják a hatósági szigorítások előírásait, egyre inkább alkalmazkodnak a kialakult helyzethez, ami reményt ad arra, hogy sikerül fékezni a járvány terjedését. Egyik Nyugatról hazatért kisiratosi vendégmunkást a Sălașul de la Răscruce, vagyis az Arad és Pécska közötti nemzetközi főútnak a tornyai leágazásánál lévő motelben kialakított elszigetelő központba utalták be. Lassan lejár a 14 napos karanténja. Korondi Józsa Erika polgármester tudtával, kisiratosi ember még nem fertőződött meg a koronavírustól, de a szigorú óvintézkedéseket a továbbiakban is be akarják tartatni. Természetesen, továbbra is kerülnek folyamatosan megoldásra váró gondok, amelyeket igyekeznek megoldani. A vírus elleni küzdelemben fontosnak tekintik a lakosság pontos tájékoztatását, a szájmaszkok, az egyszer használatos kesztyűk, a fertőtlenítőszerek beszerzését. Ugyancsak fontos az önkéntesek munkájának a megszervezése a segítségre szoruló idős emberek ellátása érdekében.

Köszönet a támogatásért, a megértésért

A kisiratosiakban lassan tudatosul, hogy a világjárvány megállítására nincs lehetőségük, de rajtuk múlik a járvány helyi terjedésének a lassítása, esetleg az elkerülése. Elérkezett az idő, hogy megmutassák: jószívű, emberséges, belátó, egymást segítő, megértő emberek-e vagy mindig, mindenben hibát kereső, feszültséget szító emberekké váltak-e?

Korondi Józsa Erika polgármester ezúton is köszönetet mond Andó László alpolgármesternek és a községi tanács tagjainak a folyamatos munkáért és támogatásért. Mindazoknak, akik e nyomasztó, nehéz időszakban, a mindennapi közösségi élet bármely területén dolgozva, orvos, patikus, ápolónő, rendőr, mezőgazdász vagy egyszerű munkás létére is mindent megtesz a kisiratosi lakosság megóvása, segítése, korrekt tájékoztatása érdekében. Mert ők azok, akik munkájukkal biztosítják a település biztonságát, működését! Köszönet jár mindannyiuknak!

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.