Hátrahagyottak emlékezete – kiállítás az aradi vértanúk családtagjairól

A hazájukért életüket áldozó aradi vértanúk családtagjaikra emlékező kiállítás nyílik meg október 5-én, szombaton 16 órától,  az aradi Ioan Slavici-színház előcsarnokában.

A Hátrahagyottak emlékezete című kiállítás az 1849-es aradi vértanúk szeretteinek állít emléket: azoknak a nőknek és gyerekeknek, akik egy életen át hordozták férjük, vőlegényük, édesapjuk elvesztésének tragédiáját.

A nagy méretű pannók a vértanú-feleségek, menyasszonyok alakját láttatják, ugyanakkor ismertetik román és magyar nyelven életútjukat. A pannókon feltüntetett történeteket Hernádi Zsolt történész szövegezte, különösen figyelve a hátrahagyottak fizikai és lelki terheire: hogyan hordozták az özvegyek és a gyerekeik a gyászt, az elvesztés fájdalmát még a legnehezebb időkben is.

A kiállítást az RMDSZ Arad Megyei Szervezete, a Carola Egyesület, a Balassi Intézet, Magyarország Kulturális Központja – Sepsiszentgyörgy és a Pro Move Arad Egyesület szervezi.

Megnyitó a Ki szívét osztja szét című díszelőadás 16 és 19 órai kezdése előtt lesz.

A kiállítás október 6-án a Román–Magyar Megbékélés parkjában is megtekinthető majd a Szabadság-szobornál tartott emlékezés alkalmával.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük