Közlemény

Az RMDSZ Arad megyei szervezetének a 2024-es helyhatósági választásokon alkalmazandó előválasztási szabályzatáról

Jelölési feltételek, dokumentumok és eljárás


Tevékenységi kiértékelések
Minden tisztségben lévő választott képviselő esetében meg kell tartani eddigi tevékenységük kiértékelését, függetlenül attól, hogy jelöltetik magukat vagy sem a 2024-es helyhatósági választásokon.
Azok a képviselők, akik megtagadják a kiértékelésben való részvételt, nem jelölhetők az RMDSZ választási listáin.
Arad municípium önkormányzati tisztségviselők tevékenységének kiértékelését a városi küldöttgyűlés hatásköre.
A városi kiértékelő, és tanácsosjelöltjeinek rangsoroló küldöttgyűlésére 2024. március 23-án, szombaton, 10 órától az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában (Arad, Püspökség u. 32 sz.) kerül sor.
A megyei önkormányzati tisztségviselők tevékenységének kiértékelése a Megyei Küldöttek Tanácsának (MKT) hatásköre.
Az MKT kiértékelő, és tanácsosjelöltjeinek rangsoroló gyűlésére 2024 március 27-én tartja 17 órától kerül sor az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában (Arad, Püspökség u. 32 sz.).
A kiértékelést végző testület megvitatja a beszámolókat, és a saját működési szabályzatának megfelelően egyenként szavazat alá bocsátja elfogadásukat. A beszámoló elutasítása esetén az előterjesztő nem jelölhető az RMDSZ választási listái

Dokumentumok
Polgármesterjelölt, helyi tanácsosjelölt, megyei tanácselnök-jelölt, megyei tanácsos-jelölt lehet minden olyan RMDSZ tag, aki eleget tesz a választási törvény előírásainak, a Szüvetségi Alapszabályzat 23. cikkelyébe és az SZKT határozatába foglalt feltételeknek, illetve a MÁT, MKT által meghatározott további kritériumoknak.

A jelöltek végzettsége: a községi polgármester- és tanácsosjelöltek esetén javallott legalább a középiskolai vagy szakiskolai végzettség, városi polgármesterjelöltek, városi és megyei tanácsosjelöltek esetén ajánlott a felsőfokú végzettség.
A helyi önkormányzati jelöltek a jelöltséghez szükséges dokumentumokat a helyi (települési, községi vagy városi) szervezettől kaphatják meg és ugyanoda nyújtják be, az Arad városi és megyei tanácsosok a megyei szervezethez nyújtják be jelentkezési dokumentációjukat.
Az egyéni dokumentációnak a fent említett dokumentumok mellett, kötelezően tartalmaznia kell:

  • a jelölt egységes önéletrajzi adatlapját,
  • a jelölt írásos nyilatkozatát, amelyben vállalja az RMDSZ politikai programját, az RMDSZ választási programját, nyilatkozik a szekuritátéval való kapcsolatáról, az 1989 előtti és utáni politikai
    tevékenységéről, vállalja, hogy függetlenül a jelölési eljárás eredményétől, nem indul sem más párt színeiben, sem függetlenként a 2024-es választásokon, és nem fog RMDSZ-ellenes tevékenységet kifejteni, valamint, hogy eleget tesz a megyei szervezet által meghatározott pénzügyi kötelezettségeinek.
  • a bizonylatot, amellyel igazolja, hogy eleget tett a szervezettel szembeni pénzügyi kötelezettségeinek.

Eljárás
A minél szélesebb körű közösségi részvétel biztosítása érdekében a megyei/helyi szervezet vezetősége a jelölési határidő lejárta előtt legalább 7 nappal felhívást tesz közzé a jelöltállítás lehetőségéről, gondoskodik a jelölési kritériumrendszer és a jelölési határidő, illetve a választás módozatának és időpontjának nyilvánosságra hozataláról.


A jelöltséghez szükséges űrlapokat a jelölt a megyei/helyi szervezet vezetőségétől igényelheti, majd azokat kitöltés után a megyei/helyi szervezet megbízottjának adja át, aki helyben ellenőrzi a dokumentumok, illetve az adatok teljességét és ikatószámmal látja el a dokumentációt.


A Szövetségi Képviselőt Tanácsa által, valamint a Megyei Küldöttek Tanácsa által jóváhagyott teljes előválasztási szabályzat elérhető a www.rmdszarad.ro weboldalon valamint igényelhető az
rmdszarad@rmdsz.ro e-mail címen. Nyomtatott formában székházunkban (Arad, str. Episcopiei – Püspökség u. – 32 szám) kérhető.

FIGYELEM!

A Szövetségi Állandó Tanács határozatának értelmében: a jelölési dokumentációnak a leadási határideje legkevesebb 5 nappal előzi meg a rangsorolás időpontját!

Péró Tamás,
ügyvezető elnök

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük