Búsuló Arad

Pénteken, március elsején 18:00 órakor újranyílik az Arad-megyei Múzeum Képtára és Ereklyemúzeumi kiállítása a Kultúrpalotában.

A múzeumban folyó felújítási munkálatok miatt hosszú ideje zárva tartott kiállítások újranyitása a tárlatok komoly bővítését is jelenti.

A képtár egy új teremmel és 22 „új” képpel bővül, nagyrészt magyar festők  műveivel. Munkácsy, Feszty és Lotz mesterművei mellett az új teremben Benczúr Gyula, Wágner Sándor, Rippl-Rónai József, Vaszary János és mások képeit csodálhatjuk meg a megújult állandó kiállításon.

De az újranyitás szenzációja: a Búsuló Arad. Aradi Zsigmond carrarai márványból készült szobra tulajdonképpen Arad első polgári, köztéri alkotása volt. Az 1849. február 8-iki aradi utcai harcok áldozatainak állított emléket az 1873. február 8-án az Andrássy tér északi végén felállított szobor. Innen az Ótemetőbe került az elesett honvédok sírjára, majd 1932-ben a temető végleges felszámolásakor a múzeum raktárában helyezték el s azóta itt őrízték a nagyon megrongálódott szobrot. A szobor restaurálását Kocsis Rudolf szobrászművész a napokban fejezte be s most több mint 90 év után az Ereklyemúzeumi kiállításon lesz újra látható.

Az ünnepélyes megnyitóra szeretettel várnak minden érdeklődőt. Belépés a Kultúrpalota park felőli bejáratán. Ez alkalommal a belépés díjtalan.

Fekete Károly,

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezet kultúrális szakbizottságának elnöke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük