Boldogasszony tenyerén

A Nemzeti Összetartozás napja alkalmából, június 3-án, szombaton 19 órától az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és az Aradi Kamaraszínház szervezésében a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Boldogasszony tenyerén című műsorát tekinthetik meg a Nagyszínházban!  

 Meghívók május 22.-től, hétfőtől igényelhetőek az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában.

A műsorról:

A műsor a mindenkori emberről szól, aki történelmi kortól függetlenül a Boldogasszony tenyerén cselekszik és alkot. Az ember célja a boldogság elérése, amit a mindennapi szokásain és hitvilágán keresztül kíván megtalálni, megvalósítani. A Földre született ember a csillagos ég megismerésén keresztül a világegyetem működését; a kapcsolatain, párkapcsolatain keresztül az embert; a hiedelem világán keresztül pedig az Istent próbálja megismerni. Szokásrendszere, amely körbefonja az élet fordulópontjait, ebben a hármasságban formálódik, hogy az élete kerek egész legyen. 

“A hagyomány emberének nincs külön szakrális és külön hétköznapi világa. A régi ember úgy tudott átlépni a hétköznapi idősíkból a szent időbe, hogy ez teljesen természetes dolog volt számára. A szent idő létezésének ténye mindig mindenütt jelen volt a létében.” – (Harangozó Imre)  Ez az egység napjainkban feldarabolódni látszik. Az előadás arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy ezt az egységet hozzuk vissza a mindennapi életünkbe.  

Az előadás a kultikus eredetű körtáncok formavilágával, archaikus népi imákkal, népénekekkel, szülés/születés és a lakodalmi asszonnyá avatás szokásaival szemlélteti a Boldogasszony tisztelet átöröklődött formáit.

Az előadásban mezőségi, moldvai, rábaközi, vajdaszentiványi, jobbágytelki, gyergyói, felcsíki, gyimesi táncok, népi gyermekjátékok, leánykörtánc, legényes táncok láthatóak. A népdalok mellet egyházi népénekek, archaikus imák hangzanak el a műsorban. 

Rendező-koreográfus: Gábos Endre, Furik Rita 

Zenei szerkesztő, zeneszerző: András Orsolya, Mihó Attila 

Díszlet, jelmeztervező: Furik Rita 

Forgatókönyv: Gábos Endre

Hangfelvételről közreműködik: Mihó Attila és barátai

Vetítés: Hátszegi Zsolt, Nagy Klemi 

Igazgató: András Mihály

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük