Arad és Arad vidéki szabadrajzú gyapjúhímzések foglalkozássorozat

Az RMDSZ Arad Megyei Szervezete és a Pro Identitas Egyesület Arad és Arad vidéki szabadrajzú gyapjúhímzések foglalkozássorozatot hirdet a Bethlen Gábor Alap és a Csoóri Sándor Alap támogatásával.

A foglalkozássorozat célja, hogy a résztvevők megismerkedjenek az Arad és Arad vidéke gyűjtőhellyel megjelölt mustrák csoportjával, a minták mai használati tárgyakon való alkalmazásával.

A program összeállítója és a sorozat megvalósítója a Békés Megyei Népművészeti Egyesület Békéscsaba. 

A foglalkozásokat vezeti: Bogárné Szőke Erika, hímző népi iparművész, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagja.

A foglalkozásokra 5 alkalommal kerül sor, ami alkalmanként 7 óra. 

Az oktatás ingyenes, ami tartalmazza a felhasznált anyagköltség jelentős részét is. Saját hozzájárulás összege 150 lej. A tanfolyamon elkészült tárgyak a résztvevők tulajdonát képezik. A tanfolyam maximális létszáma 12 fő. Azon személyek jelentkezését várjuk, akik vállalni tudják az öt hétvégén való részvételt.

A képzésre az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének székházában kerül sor. Jelentkezni és további kérdésekkel kapcsolatban a 0728-968056; 0257-250627-as telefonszámokon lehet. Jelentkezési határidő: 2022. november 21.

1. alkalom

Megismerkedünk az Arad és Arad vidéki szabadrajzú szőrhímzéses párnavégek és hosszúkendő mintáival, azok szerkezetével, motívumaival, rajzolatával, színeivel, öltéstechnikájával. Bemutatjuk a ma használható alapanyagokat, fonalakat, eszközöket.

Egy telefontartó elkészítésével gyakoroljuk a mintaelhelyezés, mintafelvitel, a hímzés és a tárgy összeállításának technikáját.

2. alkalom

Célunk ezen a foglalkozáson egy asztali futó elkészítése. Megismerkedünk az alapanyag szabásával, a minta kijelölésével, annak drukkolásával, a színek és öltések alkalmazásával, az alapanyag szegésével, ezen belül a paplansarok és azsúr elkészítésével.

3. alkalom

Egy modern díszpárna elkészítését kezdjük el. Kiszabjuk az alapanyagot, elhelyezzük a mintát, összeállítjuk a színeket, elkezdjük a hímzést.

Megismerkedünk a párna összeállításának technikájával, a szegéssel és a szélösszedolgozó öltéssel.

4. alkalom

A foglalkozáson egy ajándék tasak elkészítése a cél. A mintaelhelyezés, a hímzés megkezdése után megismerkedünk a zsinórkészítés és behúzás, az ajándék tasak összeállításának technikájával.

5. alkalom

Cél egy praktikus táska elkészítése. Az alapanyagok szabása, a mintaelhelyezés, a hímzés után a táska összeállítását ismerjük meg.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük