A régi aradi kőszínház magánkézben marad

 Az Arad Megyei Tanács pénteki (2020.01.29.) rendes ülésén a két RMDSZ-es képviselő, Bölöni György és Péró Tamás felszólaltak és kiálltak azért, hogy a tanács vásárolja meg a több mint 200 éves aradi kőszínházat. A tulajdonosok 200.000 eurót szeretnének kapni, a tanácsosaink kértek egy hivatalos felmérést is az épület értékéről, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az épület eszmei értékét sem!

Az első kőszínház épülete még ma is áll. Építtetője, Hirschl Jakab, építési engedélyért Ferenc császárhoz folyamodott, aki 1812-ben áldását adta az építkezésre. Az épület majdnem 60 évig adott otthont az aradi színjátszásnak, majd 1907-től, kisebb átalakítások után itt működött az első aradi mozi is, az Uránia, ahol 1960-ig vetítettek filmeket.

A két RMDSZ-es képviselő kiállt a régi színház megmentése mellett a pénteki ülésen, hiszen ez az épület hatalmas eszmei értékkel bír, történelmünk, kultúránk részét képezi és mindenképp vissza kell nyerje régi ragyogását, megőrizve az utókor számára. Ennek ellenére, a megyei tanács nagy többsége (25 igen, 5 nem és 2 tartózkodás mellett) azt szavazta meg, hogy ne éljenek az ingatlan elővásárlási jogával, így az épület magánkézben marad.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük