Faragó Péter: „A kormány hajtsa végre az életben lévő törvényeket!”

Írta: Balta János

Az utóbbi időben Románia lakossága két kérdéssel szembesül. Azt lehet látni, hogy a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy két életben lévő törvénynek a végrehajtását elodázza. Teszi azzal együtt, hogy a jelzett törvények végrehajtását már tavaly megszavazta a parlament, benne az RMDSZ frakciója is. Egyik a gyermeknevelési támogatás összegét duplázná meg, aminek a végrehajtásához hónapok óta nem fűlik a foga a kormánynak. Az RMDSZ nem tudja elfogadni, hogy a kormány éppen ezen szeretne spórolni. Ott, ahol a legnagyobb szükség lenne rá, a gyermeknevelésnek a megkönnyítését nem akarja bevállalni, mindenfajta trükköt alkalmaz: sürgősségi kormányrendeletek, alkotmánybírósági támadás stb. Vagyis minden rendelkezésére álló eszközt kihasznál a törvény végrehajtásának az elnapolására. Az RMDSZ mindig támogatta, megszavazta a gyermeknevelési pótléknak az emelését és a mostani huzavonában is azt tartja az egyetlen járható, becsületes útnak, hogy megduplázzák a gyermeknevelési támogatásnak az összegét.

Ugyanakkor a kormány habozik végrehajtani a másik életben lévő törvényt is, ami Romániában 40%-kal megemelné a nyugdíjpontot.

Természetesen, tisztában vagyunk azzal, hogy a jelzett emelések nem kis költséget jelentenek az ország számára, de azzal is tisztában kell lenni, hogy a nyugdíjasok az emelést jogos juttatásként várhatják el az országtól. Azt, hogy ne létminimumot biztosító nyugdíjakat kapjanak a ledolgozott éveik után, hanem olyan juttatásban részesüljenek, ami elfogadható életszínvonalat jelenthet a nyugdíjaséveikre.

Nagyon bízom benne, hogy a kormány nem vetemedik arra, hogy ezt is elodázza, hiszen egy reális társadalmi igényt szolgál, egy valós időskori gondon próbálnánk meg javítani, hogy még határidőben, azaz folyó év szeptemberétől 40%-kal emeljék meg a nyugdíjakat.

A költségvetés el tudná-e viselni a többletterheket?

Egy országnak a költségvetésében általában arra van pénz, amit prioritásként kezel kormánya. Ha annak az a prioritása, hogy a hatalmas ügyészi, bírói, szekusi nyugdíjakat fizesse többtízezer lej értékben és ne az egyszerű emberek nyugdíjait, akkor arra van pénz. Ezt láthattuk az elmúlt időszakban.

Az RMDSZ-nek az a prioritása, hogy a kiemelt nyugdíjak nagyon komoly adózás alá kerüljenek, egyeseknek ne legyenek kiugró juttatásaik, hanem az egy életet ledolgozott embereknek legyen biztosítva egy becsületes megélhetést biztosító nyugdíj. Ha ez a prioritás, akkor egy országnak erre kell hogy pénze legyen! – nyilatkozta Faragó Péter, az RMDSZ Arad megyei elnöke, parlamenti képviselő.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük