Sandu Krisztián RMDSZ-es polgármesterjelölt nagy tervei

Szennyvízlefolyót, földgázt Sofronyára és Szentpálra

Írta: Balta János

Sandu Krisztián, a Szentpált is adminisztráló Sofronya község alpolgármestere a közelgő önkormányzati választásokon az RMDSZ színeiben meg kívánja pályázni a község polgármesteri tisztségét.

– Alpolgármesterként – természetesen, a polgármester közreműködésével – az eltelt mandátumban mit sikerült megvalósítani Sofronyán és Szentpálon?

– Fontos feladatomnak tekintettem, hogy a szentpáli iskola és a futballpálya körül tetszetős és hasznos zöldövezetet alakítsunk ki. Tekintve, hogy a szentpáli iskola és óvoda épületében nem volt központi fűtés, azt mindkét helyen megépítettük, de az iskolára új tetőt is húztunk. Az összesen 50 ezer lejes beruházásból 38 ezer lej az RMDSZ jóvoltából érkezett, a fennmaradó részt a községi költségvetés állta. Az óvoda épületének a felújítása, a központi fűtésnek a beszerelése is nagyobbrészt az RMDSZ hozzájárulásával történt, miközben a fennmaradó részt a községi költségvetés állta. Ugyanakkor a szentpáli futballpálya mellett is új, fürdővel ellátott öltözőt építettünk, amihez a községi költségvetés 170, míg az RMDSZ közbenjárására további 100 ezer lejt kaptunk.

– Összesen hány fát ültettek a község településein az utóbbi időben?

– Összesen 800 nyárfát ültettünk a szentpáli futballpálya köré, illetve a község parkjaiba, az iskola mellé. Ugyanakkor közel 600 akácfát is ültettünk, amelyek már szépen megnőttek. Itt szeretném megdicsérni Piroska Jánost, aki igen lelkiismeretesen lenyírja a közterületeken a füvet, rendszeresen meglocsolja a fákat, de a szentpáli templom körül is 35 tujafát, illetve rózsákat ültettünk, amelyeket ugyancsak Piroska János gondoz lelkiismeretesen, amiért ezúttal is köszönetet mondok neki. Ezzel párhuzamosan, 34 szentpáli személy évekkel ezelőtt kibérelt a községtől egy telket, ahova 180 méter hosszú, 30 méter széles halastavat ástunk, amely mellé hétvégi kempingházat akarunk közösen építeni, ahol kellemesen el lehet majd tölteni egy-egy hétvégét.

– A jelzetteken kívül történtek-e más fejlesztések?

– Jelenleg is zajlik a templomutcának a korszerűsítése, vagyis aszfaltöntés, amivel párhuzamosan járdákat és bejáróhidakat építünk. A Helyi Fejlesztések Országos Tervének (PNDL) a támogatásával zajló korszerűsítés során Sofronyán és Szentpálon 2,3-2,3 kilométer hosszú utca kap új, korszerű arculatot. Ezenkívül Sofronyán épült egy napközis programmal működő új, korszerű óvoda. Az összesen 500 ezer lejes beruházásból az RMDSZ 50 ezer lejt vállalt fel, a többit a községi költségvetés állta. Elkészítettük a földgáz bevezetéséhez szükséges tanulmánytervet a község mindkét települése számára.

– Működik-e a községben a közművelődési, illetve a sportélet?

– Sofronyán edzőként, Szentpálon játékosként támogatom a futballcsapatot, de a polgármesteri hivatal is, amiben teheti, támogatja a községbeli sportéletet. Ugyancsak a hivatal támogatja, de megjelent egy támogató civilszervezet is a Bujorii Şofronei néptánccsoport mellett.

– Milyen jövőbeli tervei vannak?

– A már említett földgáznak a község két településére való bevezetése mellett, az ivóvízhálózat bővítésével párhuzamosan a szennyvízelvezető csatornarendszer megépítése lenne elsőrendű feladat. Éppen ezért szeretném, ha elkészítenénk a szükséges dokumentációt, hogy a pénzforrás megszerzése esetén hamar hozzáfoghassunk – hazai, illetve uniós pályázati források felhasználásával. Tehát a közeljövő nagy kihívásai Sofronya község számára, az ivóvízhálózat bővítésével párhuzamosan, a szennyvízcsatorna, valamint a földgáz bevezetése. Éppen ezért, az aszfaltozási programot a jelzett beruházások megvalósítása utánra tervezzük, hogy ne kelljen újra feltörni az aszfaltburkolatot. Ugyancsak fontos tervünk a szentpáli iskola fedelének a felújítása, hiszen ott működik az orvosi rendelő, a Sofronyai Polgármesteri Hivatal kihelyezett irodája, de osztálytermek is vannak, amelyeket fel kell újítani, mert a gyermekek szaporodásával osztályok indulhatnak újra.

– Más jellegű tervei vannak-e?

– Sofronya testvértelepülése a magyarországi Kunágota, amellyel az utóbbi időben szinte megszakadtak a kapcsolatok. Azokat szeretném újjáéleszteni, mert közös, határon átívelő EU-pályázatokkal fejlesztési pénzeket lehetne szerezni.

– Sok sikert kívánok a nagyra törő terveinek a megvalósításához, köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük