Korszerűsíteni Tőzmiske község településeit

Értékelő beszélgetés HAÁSZ TIBOR polgármesterrel

Írta: Balta János

Haász Tiborral, a Simonyifalvát, Vadászt és Bélzerindet is adminisztráló Tőzmiske község polgármesterével visszatekintünk az eltelt négy évre, illetve megpróbáljuk a jövőt is előrevetíteni.

– Polgármester úr, az eltelt 4 évben sikerült-e megvalósítani mindazt, amit elterveztek?

– Természetesen, sok tervünk testet öltött, én azonban inkább azokra szorítkoznék, amelyek a magyarok által lakott településeken megvalósultak. A most futó aszfaltozási projektünk minden településre kiterjed, ezért Bélzerinden a Kisutca, miközben Vadászon és Simonyifalván több utca is aszfaltburkolatot kap. Vagyis, az aszfaltozás folyamatban van, néhány nap alatt befejezzük. Az említett három településen összesen közel 8 kilométert foglal magába az aszfaltozási projekt. A Helyi Fejlesztések Országos Programja (PNDL) finanszírozta 6 millió lej értékű beruházás tehát a befejezéséhez közeledik. Ezenkívül több kisebb fejlesztést is végrehajtottunk, ilyen a vadászi kultúrotthontól a falu központjáig húzódó, mintegy 300 méter hosszú járdának a térkővel történt burkolása. Minden településen létrehoztunk egy-egy játszóteret a kisebb gyermekek számára. Befejeződött a felújítása a simonyifalvi futballpályának, ahol közel 100 személyes lelátót, illetve patinás kerítést építettünk.

– Milyen a községbeli sportélet?

– A jelenlegi járvány megbénította nemcsak a kulturális, de a sportéletet is, noha Simonyifalván az soha nem szünetelt. Bizakodunk, ha elmúlik a járvány, újraindulnak a sport-, illetve a kulturális programok is.

– Térjünk vissza a fejlesztésekhez!

– Érdemes, mert tavasszal fásítási akciót kezdeményeztünk, minden településen kisebb méretű gömbfákat telepítettünk, hogy ne veszélyeztessék majd a villanyhálózatot. A községben összesen mintegy 400 fát ültettünk önerőből. A simonyifalvi iskolának az épületét felkészítjük a szeptemberi tanévkezdésre, mert abban reménykedünk, hogy a község minden településén ősztől újraindulhat a hagyományos oktatás…

– A községben történtek-e vírusfertőzések?

– Eddig nem igazán voltak, mert a lakosság általában betartotta a fertőzésmegelőző utasításokat, főként a távolságtartást. Megfigyeltem, hogy a lakosság komolyan odafigyelt a fertőzés megelőzésére.

– Volt-e olyan programjuk, ami nem az eredeti elképzelések szerint alakult?

– Sajnos, igen, az ivóvízprogram nem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket, ugyanis az ivóvízhálózat megépítését elnyert vállalat 7-8 évvel ezelőtt csődbe ment, nem tudta befejezni a munkálatot. Sokáig kerestünk olyan vállalatot, amelyik folytatná a munkát addig, hogy a megépült rendszert hivatalosan felmérhessük, amivel lezárhatjuk az eredeti projektet. Ameddig az elkezdett projekt nincs lezárva, addig nem nyithatunk újat. Ha sikerül, akkor az ivóvízzel történő ellátásban szeretnénk egy más típusú fejlesztést megvalósítani, mert a közel egy évtizede elkezdett módszer már elavult.

– Más jövőbeli tervei vannak-e?

– Természetesen, tovább kívánjuk fejleszteni a község településeit, mert a lakosság életszínvonalának az emelkedésével párhuzamosan a megnőtt igényeit is szeretnénk kielégíteni. Folyamatban van a települések közvilágításának a felújítása, ami Tőzmiskén be is fejeződött, jelenleg Bélzerinden folyik a munka. A régi világítótesteket korszerű, takarékos LED-típusú világítótestekre cseréljük. Az RMDSZ közbenjárására kiutalt 600 ezer lejből a község minden településén felújíthatjuk, korszerűsíthetjük a közvilágítást, 650 új típusú takarékos világítótestet szerelünk fel. A jelzett világítótest-mennyiség azonban nem lesz elég, további 200-at kell majd beszereznünk, hogy a község négy településén optimálisan biztosíthassuk a megfelelő éjjeli világítást takarékos világítótestekkel. Az emberek túlnyomó többségének van megfelelő munkahelye, a környékbeli gyárakban dolgoznak, ahova az alkalmazó cégek utaztatják őket. Éppen ezért legfontosabb célunk, az életminőség javulásával párhuzamosan, lépést tartani a szolgáltatásokkal is.

– Kívánom, hogy a következő négy évben sikerüljön befejezni a község településeinek a korszerűsítését, köszönöm szépen a tájékoztatót!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük