Fazekasvarsándon az összefogásra kell szavazni!

NÉMETH JÓZSEF a magyarok polgármesterjelöltje

Írta: Balta János

Németh József, az RMDSZ fazekasvarsándi polgármesterjelöltje, egyben a községi tanács egyetlen magyar érdekeltségű tagja az eltelt mandátumban rálátást szerzett a községi adminisztráció munkájára.

– Miért vállalja a megmérettetést a polgármesteri tisztségre?

– Fő célom megszüntetni a fazekasvarsándi magyarság megosztottságát, de azért is, mert a falu magyarok lakta részén nem történtek fejlesztések. Ezen az állapoton mindenképp változtatni szeretnék, és remélem, a tanács tagjaival együttműködve komolyabb fejlesztéseket tudnánk végrehajtani.

– Ha megválasztják polgármesternek, kézzelfoghatóan mit szeretne megvalósítani?

– Befejezném a temetőnkben lassan épülő ravatalozót, aminek a munkálatai a kampányban valószínűleg elkezdődnek. Ezen túlmenően, elkezdték a földgáz bevezetéséhez szükséges tanulmányterv elkészítését, amit a tanács többi tagjával együtt be kellene fejezni. Fazekasvarsánd egyik fájó pontja a szennyvízelvezető rendszernek a hiánya, amit annál is inkább sürgős pótolni, mert könnyen meglehet, hogy a hozzánk tartozó Kisszintyén, Zaránd község jóvoltából, hamarabb lesz lefolyórendszer, mint nálunk. A zarándiak ugyanis EU-pályázati forrásból vállalták, hogy a maguk ülepítő rendszerére kapcsolják a hozzánk tartozó Kisszintyét is. Nekünk a leghatékonyabb módszer az lenne, ha a szentannai ülepítőtelepre csatlakozva oldanánk meg a szennyvízhálózatunkat. Ezen túlmenően, mostanában fogtak hozzá a Simánd–Fazekasvarsánd–Erdőkereki között megépítendő elterelő úthoz, ami Szentannát összekötné Pankotával, illetve a 69-es számú, Arad–Nagyvárad közötti főúttal. Éppen ezért azt szeretnénk, ha a megnövekedő forgalom nem Fazakasvarsánd központján, hanem az ott megépítendő elkerülő úton történne. Ha meglesz a közvetlen összeköttetés, a fazekasvarsándi gazdálkodók, kertészkedők is könnyebben el tudnák juttatni a portékáikat a nagyobb piacokra, vagy az átvevőhelyekre. Ezenkívül támogatnám a „zöldfalu” mozgalmat, vagyis napelemes áramfejlesztőknek a felszerelését, aminek a költségeit pályázati úton is be lehetne szerezni, csakhogy a polgármesteri hivatalunkban nagyon kevés pályázatíró szakember van. Ennek a megtanulását elsőrendű feladatnak tartom, hogy a következő mandátumban sokkal komolyabb EU-s pénzeket hívhassunk le. Az utóbbi években komoly terhet jelentett az eladósodás, amiből részben sikerült kimászni, de még mindig sok a törlesztenivaló, azzal együtt, hogy a számláink már nincsenek zárolva.

– Tudomása szerint kik pályázzák még meg a polgármesteri tisztséget?

– Három jelöltről tudok: a jelenlegi polgármester a Nemzeti Liberális Párt, a Szociáldemokrata Párt, illetve magam az RMDSZ színeiben.

– Hogyan látja, maga mellé tudja-e állítani a helybeli magyarságot?

– Tulajdonképpen azért indulok, nehogy újra megessen a négy évvel ezelőtti szégyen, amikor nem indítottunk polgármesterjelöltet, miközben az emberekben megérlelődött az elhatározás: le kell váltani a 20 éve vezető, rosszul gazdálkodó polgármestert. Igen ám, de az akkori magyar vezetőség nem világosította fel az embereket: rendben van, le kell váltani a polgármestert, de a megyei tanácsosjelöltre, illetve a helyi tanácsosjelöltjeinkre kell pecsételni! A határozatlanság miatt nagyon sok érvénytelen szavazat született, mert a magyarok az RMDSZ-re, a PNL, illetve az EMNP (Erdélyi Magyar Néppárt) listájára is, tehát érvénytelenül szavaztak. Tudtommal mintegy 76 érvénytelen szavazatot „gyártottunk”, amelyekkel még egy tanácsosi helyet nyerhettünk volna, amivel a mérleg nyelvét képezhettük volna a községi tanácsban. Most viszont minden magyart megkeresünk, és megkérjük: mivel az EMNP nem indul, de az akkori jelöltjeik megígérték, hogy eljönnek szavazni, ezért újra megpróbáljuk egyesíteni a fazekasvarsándi magyarságot, hogy szavazzanak a 14 tagú, teljes listánkra! Ha nem lennének másfelé szavazó magyarok is, valós nyerési eséllyel indulhatnánk, de így is bízom a sikerben, vagyis legalább 3 községi tanácsosnak a bejuttatásával fokozni a közügyekbe való beleszólásunknak a hatékonyságát.

– Sok sikert kívánunk a magyar összefogáshoz, köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük