Merész korszerűsítési tervek Kisiratoson

Beszélgetés Korondi-Józsa Erika polgármesterrel

Írta: Balta János

Korondi-Józsa Erikával, Kisiratos Község polgármesterével, a közelgő önkormányzati választások polgármester-jelöltjével röviden visszatekintünk az eltelt négy évre, illetve számba vesszük a jövőbeli elképzeléseket.

– Polgármester asszony, mire emlékszik vissza szívesen az eltelt időszak történéseiből?

– Előrebocsátom: az elmúlt négy év döcögősen indult, hiszen a településfejlesztési projektjeink előkészületi stádiumban voltak. Vagyis a jóváhagyások beszerzésén dolgoztunk, ami a nehézkes bürokrácia miatt igen lassan haladt. Szerencsére mindez már a múlté, ugyanis a legfontosabb beruházásunk, az aszfaltozási program beindult, még abban az évben 4-5 kilométernyi aszfaltburkolat el is készült. Azóta összesen 5,4 kilométernyi utca kapott aszfaltburkolatot, de az újabb 1 kilométernyi szakasznak az aszfaltozására kiírt versenypályázat is a napokban fejeződik be. Éppen ezért abban reménykedünk, hogy még idén elkészül a tervezett újabb 1 kilométer szakasz aszfaltozása. Elnyertünk egy EU-pályázatot is, aminek a jóvoltából olyan felszereléseket és gépeket vásárolhatunk, amelyeket a település utcáinak és parkjainak a karbantartására kívánunk használni. A 80 ezer euró értékű pályázat jóvoltából földgyalut, kaszagépet, utánfutós traktort, hóekét vásárolhattunk, ami nagyban hozzájárul Kisiratos arculatának a szépítéséhez, a parkok és az utcák karbantartásának a folyamatosságához. Mindenképp szót érdemel, hogy nagy összefogással, illetve pályázati támogatással kívül-belül megújult a helybeli római katolikus templom is. Annak a felújításában, illetve a szervezési munkában oroszlánrészt vállalt Andó László alpolgármester, a helybeli egyháztanácsnak az elnöke.

– Hogy állnak az elkezdett járdaépítéssel?

– Kezdtük a tönkrement járdaszakaszok felújításával, eddig 2 kilométernyi járdának a felújítását sikerült befejeznünk.

– Mi ösztönzi egy újabb polgármesteri mandátumnak a vállalását?

– Tekintve, hogy ez eltelt mandátumban alapos betekintést nyertem a közügyek intézésébe, ezért úgy érzem, még sokat tehetek Kisiratosért és lakosságáért. Fontosnak tartom folyatatni az aszfaltozási programot, hiszen további 10 kilométernyi utca vár korszerű burkolatra. Éppen ezért hozzáfogtunk a tanulmánytervnek az elkészítéséhez arra az esetre, ha bármilyen forrásból lehetőség nyílik pénzalapokat szerezni, akkor a pályázatot minél gyorsabban el tudjuk készíteni.

– Mennyi pénzre lenne szükség Kisiratos összes utcáinak a leaszfaltozásához?

– Ha azt számoljuk, hogy 5 kilométernek az aszfaltozása 1 millió euróba került, akkor a még hátralévő szakasznak az aszfaltozása az eddigi költségek duplájára emelkedne. Ezen túlmenően, a községben közvélemény-kutatást szerveztünk a földgáz bevezetését illetően, és a lakosság túlnyomó többsége szeretne földgázhoz jutni, ezért az erre vonatkozó pályázatok megjelenését várjuk. Ugyanakkor csatlakoztunk az Arad Megyében tervezett szennyvízhálózat-konzorciumhoz. Mivel azonban hatalmas beruházásról van szó, csakis pályázati úton képzeljük el a megvalósítását.

– Hogy állnak a középületek felújítása terén?

– Ezen a téren is van még tennivaló, hiszen a régi iskolaépület, a gazdaház is felújításra vár, ugyanakkor a sportpályára lelátót és öltözőt tervezünk, de amint említettem, a járdaépítési programot is folytatni kívánjuk.

– Működik-e az autóbuszjárat Kisiratos és Arad között?

– A rendszeres autóbuszjárat fontos lenne, hiszen a termálstrandnak a látogatottsága is növekedhetne. Ugyanakkor a strandnak a korszerűsítése, bővítése is fontos lenne. Sajnos, a járvány a termálstrandnak a működését is felborította…

– Kisiratos mindig a gazdag kulturális programjáról volt híres, de a koronavírus járvány miatt ,gondolom, a rendezvények alaposan lecsökkentek. Ezt hogyan látja a jövőben?

– Idén valóban elmaradtak a hagyományos programok, de a vírusjárvány elmúltával a szokásos programokat szeretnénk folytatni, mert az ifjúsági, a nyugdíjas, de a gazdaprogramok is hiányoznak. Természetesen a kapcsolattartás az elővigyázatossági intézkedések közepette, manapság is működik az idősek otthonával, a nyugdíjas klubbal, az oktatási intézményekkel és a gazdákkal. A jelzett civilszervezetekkel programokat dolgozunk ki a járvány megszűnése utánra.

– Kívánom, hogy a járvány megszűnésével, hamarosan elkezdhessék a hagyományos programjaikat és Kisiratos pezsgő kulturális élete is visszatérjen a megszokott kerékvágásba! Köszönöm szépen a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük