Sikeres fejlesztések, merész tervek Nagy- és Kisperegen

Kovács Imrével, a Kispereget is adminisztráló Nagypereg Község polgármesterével az elmúlt évet értékeljük, az idei terveket, elképzeléseket vesszük számba.

– Nagypereg milyen évet zárt tavaly?

– A tavalyi év elég nehézkesen indult, ugyanis az országnak, ezáltal a községeknek is későn született meg a költségvetése. Ezzel együtt számunkra sikerrel kezdődött, ugyanis amikor az APIA-hoz benyújtottuk a kérvényeket a területalapú támogatásra, hektáronként 62 euróval többet igényelhettek a község gazdálkodói. Nem véletlenül, hanem az RMDSZ országos vezetőségének a közbenjárásával sikerült megszereznünk, ugyanis Nagypereg és Szemlak községek a jelzett időpontig nem kapták e támogatásokat. Nem ment könnyen, kétévi utánajárás, illetve kérvényezés után sikerült megkapnunk e többlet-támogatást.

– Mi okból kaptak addig kevesebb területalapú támogatást?

– A 13/2 Intézkedés értelmében, természeti megszorítások hiánya okán nem kaptuk addig. Az APIA nyilvántartásaiban ugyanis a két község területén létezik öntözési lehetőség. Az természetesen nincs, mezei hörcsögök, az őzek és a nyulak által okozott rengeteg vadkárt senki nem téríti meg. Nagyon örvendünk a sikernek, hiszen a megemelkedett támogatások jóvoltából Nagypereg Község két településének a gazdálkodói ezután évente kb. 180 ezer euróval több támogatást kapnak. Visszatérve a fejlesztésekre, azokhoz csak azután kezdhettünk, amikor az országnak, illetve nekünk is volt költségvetésünk.

– Milyen felújításokat hajtottak végre?

– A régi óvodaépülettel, rendezvényteremmel kezdtük, ami igen hasznos befektetésnek bizonyult, hiszen szinte minden hétvégén családi, magán, illetve közösségi programok zajlanak benne. Ugyanakkor a nagyperegi futballpályán is sikerült beszerelnünk a földalatti öntözőberendezést, utána új pázsitot vetettünk, ezért az idei tavasztól a futballcsapat visszaköltözik a nagyperegi pályára és öltözőbe. Reméljük, a jobb körülmények a bajnokságban való szereplésünket is pozitívan befolyásolják. Ugyancsak tavaly sikerült felújítanunk a Nagyperegi Polgármesteri Hivatal épületét, amit a megelőző években központi fűtéssel láttunk el, most klímaberendezéssel is felszereltük. Tehát a zavartalan működéshez, a polgárok kiszolgálásához ott is a legjobb feltételeket biztosíthatjuk. Nagyperegen sikerült egy 180 méter mély kutat fúratni es automatizálni, a jó minőségű ivóvíz biztosított. Ugyancsak tavaly sikerült egy koptatóréteget húzni a Pécska és Kispereg közötti megyei rangú útra. Késő ősszel kerültünk sorra, ezért először az autópálya felüljárójától Kisperegig dolgoztunk, a munkálatok tavasszal folytatódnak egészen a Nagypereg felé vezető kijáratáig. Ígéretet kaptunk a két település közötti út kiszélesítésére. Ugyancsak tavaly, az RMPSZ (Romániai Magyar Pedagógus Szövetség) jóvoltából sikerült felújítanunk a kisperegi iskolaépületet, ahova bevezettük a központi fűtést, új esővíz-elvezető csatornákat sikerült felszerelni, illetve újra festeni Abban a reményben tettük, hogy majd újraindul a gimnáziumi tagozat. Erre az ad reményt, hogy az utóbbi időben ígéretesen gyarapodott az óvodások száma. Az iskolások számának a csökkentését, illetve a felső tagozat megszűnését a gyermekhiány mellett az is tetőzte, hogy a szülők Pécskára ingáztatják a gyermekeiket. Mindenképp biztosítani kívánjuk az iskola működőképességét, megfelelő oktatási feltételek kialakításával.

– A jelzett fejlesztéseket milyen forrásból sikerült finanszírozniuk?

– Részben önerőből, de Arad Megye Tanácsától is hathatós támogatást kaptunk az RMDSZ megyei tanácsosainak köszönhetően. Visszatérve a fejlesztésekhez, tavaly Nagyperegen térfigyelő kamerákat szereltünk fel, amelyeket idén Kisperegen is felszerelünk a közbiztonság fokozása érdekében.

– Mi indokolta a térfigyelő kamerák felszerelését?

– Betörések, lopások nem történtek, de határ menti települések lévén, illetve mióta elkészült a nagylaki úttal Nagypereget összekötő bekötőút, azóta a község sokkal könnyebben megközelíthető, meg aztán a migrációs mozgások is egyre jobban érezhetők. Több határsértés-kísérletről tudunk, ezért a térfigyelő kamerákkal nagyobb biztonságban leszünk. Ugyanakkor EU pénzforrásból elkezdtük a temetőknek a bekerítését, a LIEDER Program támogatásával 400 ezer lejt kaptunk e célra, tehát mutatós kerítések épülhetnek. Nem kis siker, hogy ingyenesen sikerült WIFI EU hálózatot építenünk mindkét település központjába, ezért bárki kiülhet a parkba és ingyen csatlakozhat az Internetre.

– Út- vagy járdakorszerűsítések voltak-e?

– Kisperegen újabb járdaszakaszt sikerült térkővel burkolnunk az újfalusi részen, de Nagyperegen is folyamatosan burkoljuk a járdákat térkővel. Az idei költségvetésben nagyobb összeget próbálunk erre a célra elkülöníteni, amiből 4-5 kilométernyi járdát szeretnénk térkővel burkolni a két településen. Hogy melyik utcák kerülnek sorra, azt a majd a községi tanácsban döntjük el.

– Az utcák aszfaltozása terén sikerült-e haladni?

– Nagyon lassan megy a közbeszerzési eljárás, amiben több óvás is történt. Ezzel együtt remélem, hogy tavasszal hozzáfoghatunk a két településen összesen tervezett 7,2 kilométernyi utcának az aszfaltozásához. Ha sikerül végrehajtanunk, elmondhatjuk: a község két településének az utcái 95%-ban aszfaltosak lesznek, csupán a szélső utcákon marad valami kevés nem korszerűsített szakasz, oda készítjük a tervet. A községbeli vezetékes vízszolgáltatás működtetését átadtuk az Aradi Vízgyárnak, a szemétszállítást a RETIM végzi, zökkenőmentesen.

– Milyen pénzforrásból történik az aszfaltozás?

– A Helyi Fejlesztések Országos Programjában (PNDL), a soron következő az ugyancsak hasonló forrásból két szakaszban történt aszfaltozási projektnek lesz a folytatása. Bizakodunk, hogy még idén elkészül. Ezzel párhuzamosan, napokon belül elkezdjük a kisperegi kultúrotthon teljes felújításának a munkálatait. Van kivitelező, megszereztük a összes engedélyt, a napokban adjuk át az épületet a munkálatok elkezdésére.

– Mennyibe kerül a teljes felújítás?

– EU-forrásból 260 ezer euró értékű felújítással olyanná varázsolják a régi épületet, hogy az megfeleljen a legigényesebb elvárásoknak is. Bizakodunk, hogy már az idei szilveszteri mulatságot ott szervezhetjük meg.

Fejlesztésekkel párhuzamos jövőépítés

– Milyen fejlesztéseket terveznek még 2020-ban?

– Folytatni kívánjuk a község templomainak a külső díszkivilágítását, ugyanis eddig csak elölről voltak megvilágítva. A továbbiakban a másik oldalról történő megvilágítást is biztosítani kívánunk, illetve a már említett járdafelújításokat tervezzük. Ezen kívül a nagyperegi iskola épületének abban a szárnyában, amit eddig nem használtak, egy korszerű óvodát szeretnénk kialakítani, amit kétéves beruházásnak szánunk.

– Idén önkormányzati választásokat szerveznek, megpályázza-e újra a polgármesteri tisztséget?

– Tekintve, hogy sok fejlesztési program van folyamatban, azokat szeretném befejezni annál is inkább, mert elindítottuk a földgáz Nagypereg Község településeire történő bevezetésének az előkészületeit. Kissé hosszadalmasnak ígérkezik, de bízom a sikerben, hiszen a lakosság nem fogy, inkább gyarapodik. Aradról is sokan kiköltöznek, ugyanis aszfaltos úton autóval szinte fél óra alatt ki lehet jutni. Az autóbusz-közlekedés zavartalan biztosítása érdekében december elejétől mi is beléptünk abba a megyei konzorciumba, ami az érintett települések közreműködésével üzemelteti a szolgáltatást, vagyis mi is hozzájárulunk a működési költségekhez. Két járat van, aradi, illetve a pécskai működtetését támogatjuk, ugyanis utóbbival közlekednek az iskolások, illetve szombaton a piacra járók.

– Gondolom, idén is megszervezik a szokásos kulturális programokat…

– Természetesen, Kisperegen a néptánc-találkozót, ami rendszeresen sikert aratott. Ha elkészül a kultúrotthon felújítása, nagyban bővül a kulturális programok szervezési lehetősége. Az ifjúsági szervezet is működik, azon belül szervezik a Napraforgó Néptánccsoport, illetve a Kisnapraforgó tevékenységeit, Pop Regina, László Andrea és Fekete Daniela foglalkoznak a csoportokkal. Február elején szervezzük meg a művelődési tevékenység értékelőjét, illetve a további eltervezését. A közművelődési programok a községi tanács és az Arad Megyei Kulturális Központ támogatásával zajlanak.

– Van-e konszenzus a községi tanácsban, ahol a tevékenységekhez szükséges határozatokat hozzák meg?

– A mandátum elején volt egy kevés széthúzás, de a kötekedő is megértette: mindent a község két települése érdekében tervezünk és teszünk, ezért ő is beállt a sorba. A csapat összekovácsolódott, ezért a döntéseket általában egyhangú szavazással hozzuk meg. Bízom abban, hogy a következő mandátumban is olajozottan mennek a közügyben zajló tervezések, kivitelezések, mert ez is a jó és eredményes közigazgatás titka.

– Úgy legyen, sok sikert kívánok hozzá! Köszönöm szépen a beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget!

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük