Faragó Péter ünnepi beszéde a Húsz éve kiszabadítottuk ünnepségen

Tisztelt vendégek, kedves aradiak!

Húsz évvel ezelőtt teljesült az aradi magyar közösség legnagyobb álma: felállítottuk köztéren a Szabadság-szobrot. Ez a szobor nem csupán egy alkotás, nem csupán egy díszeleme a városnak, ez az emlékmű a szabadság jelképe, az elszántság és a közösségi erő megtestesítője.

Zala György monumentális alkotását évtizedekig a várárokba száműzték, a nyilvánosságtól elzárva tartották. De húsz évvel ezelőtt bebizonyítottuk, hogy ha a magyar közösségnek van képviselete, semmi sem lehetetlen. Az a nap megmutatta, hogy a szabadságért való küzdelemben szükségünk van egységre és kitartásra.

Az elmúlt két évtizedben teljes szívvel elfoglaltuk, belakjuk a Megbékélési Parkot, ezt a különleges teret. Itt ünnepeljük március 15-ét, itt emlékezünk október 6-án, és itt gyűlünk össze az Aradi Magyar Napok szabadtéri rendezvényein és egyéb közösségi eseményeken. Ez a hely a miénk, ahol büszkén mutathatjuk meg kultúránkat és identitásunkat, ahol sok ezren összegyűlünk, együtt lehetünk.

A Szabadság-szobor Arad egyik legfényesebb gyöngyszeme, a város legszebb köztéri szobra. Nemcsak a települést díszíti, hanem idegenforgalmi vonzerő is. Nem csak szépséget sugároz, hanem erőt, akaratot és reményt is ad. Ez a szobor emlékeztet minket arra, hogy soha ne feledjük el múltunkat, és mindig tartsuk szem előtt jövőnket.

Húsz évvel ezelőtt sikerült köztérre állítanunk a Szabadság-szobrot, és készek vagyunk ezután is megvédeni, de a küzdelem még mindig folytatódik. Szükségünk van továbbra is erős képviseletre, mind helyi, mind országos szinten. Csak így tudjuk megőrizni és erősíteni közösségünk értékeit és hagyományait.

Ezt tartsuk szem előtt a június 9-i választásokon, és menjünk el szavazni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy hangot adjunk véleményünknek.

Köszönöm mindenkinek, aki segítettek abban, hogy ma itt lehessünk. Legyünk büszkék arra, hogy ennek a városnak a magyar közösségéhez tartozunk, és hogy együtt, egymásért teszünk a szabadságért és az összetartozásért.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük