Arad-Temes Megyei Önkormányzati Konferencia Menyházán

Január 13-14-én, első alkalommal szerveztük meg az RMDSZ Temes Megyei Szervezetével közösen az Arad-Temes Megyei Önkormányzati Konferenciát Menyházán.

A megnyitón Faragó Péter, parlamenti képviselő, az RMDSZ Arad Megyei Szervezetének elnöke, valamint Molnár András, az RMDSZ Temes Megyei Szervezetének elnöke köszöntötték a két megye önkormányzati képviselőit.  

Faragó Péter köszöntőjében kiemelte, hogy most, a félidőben előre kell néznünk, hiszen 2024-ben egy nehéz év áll előttünk, négy választással. Molnár András köszöntő beszédében elmondta, hogy a kétnapos tanácskozás, amelyre szinte 100 önkormányzati képviselő gyűlt össze Menyházán, egy tökéletes alkalom arra, hogy egymás problémáit megértsük és közösen megoldásokat keressünk ezekre, hiszen a két megye helyzete nagyon sok mindenben hasonló, ugyanakkor rengeteg dologban különbözik is.

A két megyei elnök köszöntője után Kelemen Hunor, Szövetségi elnök, miniszterelnök-helyettes üdvözölte a jelenlevőket, majd kihangsúlyozta, hogy az első félidő végén úgy látja, hogy nyerésre állunk. A politikai tájékoztatójában elmondta, hogy “az elmúlt két évben az RMDSZ kormányzásának köszönhetően olyan nagyberuházásokat tudtunk elindítani, amelyek az életminőséget javítják Romániában. Ez kell ahhoz, hogy a magyar emberek itthon tudjanak boldogulni, hogy szülőföldön maradjanak. A kormányban és az önkormányzatokban a magyar közösségért, a magyar emberekért dolgozunk. Ezt a munkát folytatjuk 2023-ban is!”

A szövetségi elnök tájékoztatójában kitért a közelgő választásokra, valamint a népszámlálás előzetes eredményeit is értékelte, kihangsúlyozva, hogy “ezekre a számokra számítani lehetett, ezért semmi esetre sem szabad nemzethalált vizionálni, hiszen ennél sokkal nehezebb időszakokat is átélt már az erdélyi magyarság. Az előzetes népszámlálási adatokból az is kiderül, hogy egy elöregedő közösség vagyunk, éppen ezért az RMDSZ kiemelt hangsúlyt fektet a családpolitikára”. Emellett elmondta, hogy nem csupán az a fontos, hogy hányan élünk Erdély szerte, hanem az is, hogy hogyan, ezért “fontos, hogy jól dolgozzunk, hiszen ennyi pénz meg soha nem állt rendelkezésünkre mint most. Ha ezeket a forrásokat jól kezeljük, akkor ez lesz az az évtized, amikor az erdélyi magyar közösség létfeltételei jelentősen javulnak majd. Éppen ezért ezekbe a projektekbe, beruházásokba az aszfalt, beton és tégla mellett lelket is kell lehelni ahhoz, hogy megvédjük és építsük a szülőföldünket”.

Kelemen Hunor tájékoztatója után Winkler Gyula, EP képviselő a szórvány frakció részéről köszöntötte a jelenlevőket, majd tájékoztatójában az Európai Unió helyzetéről, az aktuális uniós lehetőségekről beszélt, kiemelve a digitalizáció fontosságát is: “most kell felszállni a digitális vonatra!”. Az EP képviselő elmondta, hogy soha 16 év alatt, Románia uniós csatlakozása óta, nem állt rendelkezésünkre ennyi uniós forrás, mint most, éppen ezért 2023 a lehetőségek éve az önkormányzatok számára. “Eddig háromszor több támogatást kaptunk, mint amennyit a közös költségvetésbe befizettünk. Egészen pontosan, eddig 79,9 milliárd eurót hívtunk le és 26,4 milliárd eurót fizettünk be, vagyis a nettó eredmény 53,5 milliárd euró.  Ez az összeg kétszer nagyobb, mint amekkora az ország teljes költségvetése volt 2015-ben”.

„A kohéziós alapok, az új Közös Agrárpolitika, a helyreállítási terv (PNRR) és a többi uniós program lehetővé teszik, hogy a következő években látványosan fejlődés menjen végbe szülőföldünkön, ezáltal javuljon az életminőség” – hangsúlyozta az RMDSZ európai parlamenti képviselője, aki az uniós programokkal kapcsolatban rámutatott arra is, hogy a helyreállítási terv és a kohéziós alapok is biztosítanak forrást a digitalizációra, ezeket a lehetőségeket pedig érdemes minden önkormányzatnak kihasználni: “Csak a napokban két fontos pályázati kiírást hirdettek: 117 millió eurós pályázati keret van 1100 iskolai digitális okoslabor létrehozására, illetve 347 millió eurós keret a mikro- kis-és közepes vállalkozások digitalizációjára.”.

Winkler Gyula tájékoztatóját a következőkkel zárta: “a Bánságban, a Partiumban és a szórványközösségekben mindenütt megéri, hogy az RMDSZ kormányon van, hiszen most tud igazán segíteni közösségünknek a fejlődésben, az életminőség javításában.”

Szombaton, január 14-én, Cseke Attila Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős miniszter ismertette az aktuális beruházási lehetőségeket, és azoknak jelenlegi helyzetét, majd megválaszolta az önkormányzati képviselők kérdéseit is az aktuális programok kapcsán. A szaktárcavezető az urbanisztikai kódexre is kitért tájékoztatójában, elmondva: „Az építkezések és a településrendezés szabályozására dolgozott ki új, egyszerű és egységes törvénykönyvet a fejlesztési minisztérium, amely a hatályos 10 különböző, 30 évvel ezelőtti, az évek során sokszor módosított és foltozott törvényt helyettesíti”

Cseke Attila tájékoztatója után Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a népszámlálási munkacsoport vezetője értékelte a 2022-es népszámlálás előzetes adatait, aki a szövetség családtámogatás-politikájának felértékelődésében bízik. 

Az Arad-Temes Megyei Önkormányzati Konferenciát Márkus Etelka, kommunikációs tréner előadása zárta, aki néhány jó tanáccsal látta el az önkormányzati képviselőket, kitérve a megjelenésre, illetve az üzenetek megfelelő átadására közösségük számára.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük