A sikerek kihívást jelentenek, további munkára köteleznek

Haász Tiborral, a Simonyifalvát, Vadászt és Bélzerindet is magába foglaló Tőzmiske község polgármesterével az elmúlt évet értékeljük, az idei terveket vesszük számba.

– Polgármester úr, milyen évet tudhat maga mögött a soknemzetiségű község?

– Szerintem egy átlagos éven vagyunk túl, a befektetések terén voltak sikereink, hiszen a többségük idejében elkészült, de olyan beruházások is kerültek, amelyek nem készültek el időre.

– Részletezné a jelzett fejlesztéseket?

– Simonyifalván folyamatban van a futballpálya korszerűsítése, ami új kerítés építését, a lelátó kibővítését, labdafogó háló felszerelését, illetve további fejlesztéseket feltételez. A tervek, illetve a kivitelezési szerződés szerint, a tavaly elkezdődött korszerűsítésnek idén márciusban be kellene fejeződnie. Az 500 ezer lej értékű beruházásból 200 ezret Arad Megye Tanácsától pályáztuk meg, a fennmaradó részt Tőzmiske Község Tanácsa fedezi. Ugyancsak Simonyifalván tavaly az iskola és a vele szemben lévő evangélikus-lutheránus imaház környékén, vagyis a központ mindkét oldalán újraburkoltuk a járdákat, amelyek kissé kiszélesítve, új arculatot kaptak. Szintén Simonyifalván a régi községháza épületén – ami manapság más tevékenységeknek ad otthont – felújítottuk a tetőt. A kultúrotthon, illetve az új sportcsarnok környékét is bekameráztuk, kibővítve az eddig is üzemeltetett térfigyelő kamera-rendszert. A község térfigyelő kamera-rendszerének a felügyeletét a polgármesteri hivatalban összpontosítottuk, hogy a községházáról felügyelhető legyen. A község minden településén működő rendszer megléte nagyban visszatarthatja a bűnözői szándékot. A jelzett beruházásokkal párhuzamosan, Vadászon a kultúrház mellé hűtőkamrát építettünk, hogy a rendezvények alkalmával tárolni lehessen a romlandó élelmiszereket és az italokat. Vadászon az iskolaépülettel szemben lévő óvoda épületét átalakítottuk, benne sportterem működik, de tantermeket is kialakítottunk benne. A tavasszal felújított, átalakított épületbe nyáron felszereltük a központi fűtést.

– Más nagyobb beruházást sikerült-e végrehajtani?

– Igen, a Helyi Érdekeltségű Országos Fejlesztési Terv (PNDL) támogatásával tavaly szeptemberben kezdtük el az utcaaszfaltozási programot, amelyben Tőzmiskén elkészült egy 1,5 kilométeres utcaszakasz. A kivitelezővel történt legutóbbi egyeztetés során megbeszéltük, hogy a helyhatósági választások előtt elkészülnek az utcaaszfaltozással Tőzmiskén, Vadászon és Bélzerinden is. Amint az időjárás engedi, hozzáfognak az alapozáshoz. Az összesen 10 kilométeres aszfaltozási munkálatok mintegy 6 millió lejbe kerülnek, a Vidékfejlesztési Minisztérium finanszírozásával. A munkálatokat 2020-ban be kell fejezni. Ugyanakkor 12,5 kilométernyi aszfaltos útra készítettünk pályázatot. Ha az megvalósul, az aszfaltozással minden településen kijutunk a faluszélekig. E projektet át szeretnénk helyezni a PNDL 3 (Helyi Fejlesztések Országos Terve 3) hatáskörébe. A lehetőségre kaptunk ígéreteket, bizakodunk a megvalósulásban. Ugyancsak tavaly ősszel a község minden településén építettünk kisgyermekek számára játszóteret. Simonyifalván éppen az iskola előtt található, és az óvodások, a kisiskolások láthatóan nagy élvezettel használják. Ha a játszószerekre megfelelően vigyázni tudunk, hosszú ideig örvendhetnek nekik a kicsinyek.

Beindul a vezetékes ivóvíz-szolgáltatás

– A községbeli ivóvíz-programban történt-e haladás?

– Annak a régóta húzódó befejezésére nyílt egy lehetőség, ugyanis a fennmaradt munkálatokra elkészült a kivitelezési terv, miszerint olyan összegből be lehet fejezni, aminek a kivitelezését pályázat nélkül odaadhatjuk egy szakvállalatnak. Találtunk Aradon egy olyan szakvállalatot, amelynek a vezetője megígérte: tavasszal befejezik a munkálatokat, beindítják az ivóvíz-hálózatot Tőzmiske Község településein. Ha megtörténik a rendszer hivatalos átvétele, annak a működtetését az Aradi Vízművekre kívánjuk bízni.

– A szokásos kulturális programokra idén lesz-e pénz?

– Ahogy eddig is a község minden településének megszerveztük a napját, nagyon remélem, idén sem fog elmaradni sehol. Erre a célra Arad Megye Tanácsától kaptunk 30 ezer lejt, amit Simonyifalván és Bélzerinden kívánunk felhasználni, míg a vadászi és a tőzmiskei falunapok programját a községi tanács támogatásával kívánjuk megszervezni, ahogyan eddig is tettük.

– A vadászi falunap fő programja idén is a látványos fogathajtás lesz?

– Tekintve, hogy Gazsó Attila tagja a Nagyszalontai Lovas Sportklubnak, ezért az ottani és a környékbeli kollégái bizonyára részt vesznek a fogataikkal együtt, ahogyan ő is elmegy a más településeken szervezett lovas-napokon. Ezenkívül, Simonyifalván minden évben megszervezzük a farsangi mulatságot, ami a helybeli iskola köré csoportosul, ezért Péter Dalma iskolaigazgató lesz e program fő szervezője.

– Úgy hallottam, megszűnt a Leveles néptánccsoport. Valóban?

– Én inkább azt mondanám: szünetel a működése, de már vannak olyan jelzések, hogy fiatalabb gárdával, Haász Endre vezetésével folytatódik a táncoktatással egybekötött néptáncprogram.

– Ha korszerűsítik a futballpályát, azt jelenti, a futballcsapathoz is komoly reményeket fűznek.

– Ha Zsóri Dániel személyében a falunak Puskás Ferenc-díjas fia van, akkor a világraszóló siker, minket is további munkára, áldozatvállalásra kötelez. Éppen ezért, korszerűsítjük a futballpályát is.

– Tudnak-e valamit a község idei költségvetéséről?

– Már birtokunkba jutottak róla bizonyos adatok, amelyek nagyban hasonlítanak az elmúlt évire. Pozitívumnak nevezhető, hogy szociális célokra idén többet költhetünk, mint tavaly tettük. Szükség is van a pénzre, ugyanis csak beteggondozóból 42 él a községben. Ez elég nagy terhet jelent, mivel második fokozatú, tehát eléggé nagy község vagyunk, ezért 25 alkalmazottat foglalkoztathatunk, továbbá 42 beteggondozónak saját erőből kell fedeznünk a fizetését. Ezenkívül 102 szociális támogatásra jogosult él a községben, de a szociális háló mintegy 240 személyre terjed ki. Tőzmiske község nem számít a megye könnyűnek mondható községei közé, hiszen közel 1000 hátrányos helyzetű ember él itt. Szerencsére, a Kisjenő-környéki gyárakban tőlünk is sokan dolgoznak, ezért folyamatosan nő az életminőségük.

– Simonyifalviak panaszkodtak a távolsági autóbuszjáratra. A tudomására jutottak-e hasonló panaszok?

– Tudni kell, hogy az Aradi Közszállítási Vállalat (CTP) nagy átalakulásokon ment keresztül, a távolsági autóbuszjáratok működtetésének a terheit elosztják az utasszállításban érintett községek között. A rendszervbe mi is beléptünk, ezért elmondhatom: a rendellenességeket felszámolták, minden településről Aradra és vissza, szervezetten szállítják a diákokat és a felnőtteket egyaránt. Az utazóközönség számíthat a szervezett személyszállításra.

– Megpályázza-e újabb mandátumra a község polgármesteri tisztségét?

– Természetesen, igen, mert az eddig elvégzett munka, a fejlesztések kihívást képeznek, azok további munkára köteleznek. Megragadom az alkalmat, egy boldogabb, egy sikeresebb új évet kívánni Tőzmiske, Simonyifalva, Vadász és Bélzerind minden lakosának, akikkel egyetértésben, a következő években is mindent elkövetünk a települések fejlesztéséért, az életminőségük javításáért.

– Sok sikert kívánok hozzá, köszönöm a beszélgetést!

– Én köszönöm a lehetőséget!

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük