Az RMDSZ nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán

Az RMDSZ nem vesz részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán

 A magyar közösség jólétéhez, jogainak betartásához és gyakorlatba ültetéséhez kötöttük az RMDSZ jelenlétét a Grindeanu-kormány elleni bizalmatlansági indítvány szavazásán.

Olyan törvény-tervezetek elfogadását kértük, amelyek a magyar közösség valós és jogos elvárásai, és amelyek nem a tegnap kerültek a Parlament elé. Olyan kérdésekről tárgyaltunk, amelyeket az RMDSZ a bizalmatlansági indítvány előtt és után is napirenden tart.

Nem szólunk bele egy politikai párt belső viszályba, olyan körülmények között, hogy abból a magyar közösség nem nyer semmit.

Az RMDSZ frakciói azt a döntést hozták, hogy nem vesznek részt a bizalmatlansági indítvány szavazásán.

AMIT KÉRTÜNK A TÁRGYALÁSOKON:

  • A kisebbségek jogállását szabályzó törvény-tervezetelfogadását, amely 2005 óta a Parlament előtt van. A tervezet összehangolja és keretbe helyezi a Romániában élő kisebbségek jogait, többek között megteremti a kulturális autonómia törvényi és intézményi keretét is.
  • A 215/ 2001-es közigazgatási törvényhez benyújtottmódosító-csomagunk elfogadását, amelynek célja 10 százalékra csökkenteni a húsz százalékos anyanyelvi küszöböt, továbbá előírja nemzeti szimbólumaink szabad használatát, illetve szankciókat vezet be a törvénybe foglaltak be nem tartására.
  • Március 15-ét, mint hivatalos ünnepet szavatolótörvény-tervezetünk elfogadását.
  • A marosvásárhelyi római-katolikus iskola körül kialakult helyzetmegoldását. Kértük az oktatási törvény ezirányú módosítást: a tanügy minisztériumnak legyen lehetősége többek között iskolát alapítani.
  • Speciális tanterv alapján szervezzék mega kis-érettségi és érettségi vizsgákat a magyar diákoknak, hiszen speciális tanterv mentén tanulják a román nyelvet.
  • Állami finanszírozást a történelmi egyházaink teológiai képzéseire.Véget kell vetni annak a kettős mércének, amely alapján csak az ortodox egyház részesül állami támogatásban.
  • A törvényi keret megteremtését aKisebbségi Továbbképző Központ létrehozására, hiszen az idei állami költségvetésből pénzkeretet különítettünk el annak működésére.
Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük