Ünnepi szentmise Szent István király tiszteletére

Faragó Péter beszéde

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
Tisztelt ünneplő Aradiak! 

Szeretettel köszöntöm Önöket a Magyar Államalapítás évfordulója alkalmából rendezett ünnepi szentmisén. A mai napon, augusztus 20-án Szent István királyra emlékezünk. Az államalapítóra, az uralkodóra, a szentre, aki a magyar nemzet örök összetartozását hirdeti. Ezen a napon a Kárpát-medencében és a világ minden magyar közösségében megünneplik Szent István napját. Mi is itt Erdélyben, Aradon csatlakozunk az ünneplőkhöz és megemlékezünk államalapító királyunkról, aki tökéletesen képviseli szétszabdalt nemzetünk örök egységét. 

Engedjék meg, hogy a mai napon kissé rendhagyó módon beszéljek Szent István emlékéről, aki a hűség, a hit és a szeretet pilléreire építette a keresztény magyar államot. Életművének alapgondolata pedig az utódainak, a jövő nemzedékek életfeltételeire való felelősség viselésére alapult. 

Szent István neve nem csupán egy ünnepet, hanem a magyar nemzet megrendíthetetlen hitét és alázatát jelenti. Megrendíthetetlen hitet és alázatot, amely példaként kísérte és kíséri tovább a későbbi korok nemzedékeit is. Reményt, az idegenbe szakadt nemzetrészeknek és az anyaországban élő magyaroknak egyaránt. 

Szent István neve és egyben augusztus 20. mindannyiunknak ugyanazt jelenti. Egy ünnepet, amely összeköt bennünket. Egy köteléket, amely azt mutatja, hogy sokkal több bennünk ami összeköt, mint ami szétválaszt. Egy olyan köteléket, amelyet nem állítanak meg az országhatárok és ideológiai különbségek. Éppen ezért kérem Önöket, hogy továbbra is erősítsék ezt az érzést és vigyenek belőle a mindennapok rohanó világába is. 

Idén 100 éve annak, hogy hazánk ezeréves határait a történelemkönyvekben és a szívünkben őrizzük. Nemzetünket mégis a kultúra, a hit és a hűség segítették fennmaradni az átrajzolt országhatárok ellenére is, hiszen egy erős nemzet akkor is egységes marad, ha a feje fölött, a megkérdezése nélkül mások akarnak rendelkezni a sorsáról.

A mai ünnep, illetve az idei 100 éves Trianoni megemlékezés alkalmából azt szeretném üzenni Önöknek, hogy merjünk magyarok lenni. Merjünk magyarok lenni az anyaországban és merjünk magyarok lenni Aradon. 

2020-ban nem vívunk nyílt csatát más nemzetek ellen, nem vonulnak hadosztályok a Maros völgyében. A mi harcunknak, a mi küzdelmünknek az a célja, hogy iskoláink megteljenek gyermekzsivajjal, hogy templomainkba hitükben erős emberek járjanak, hogy identitásunkat, kultúránkat szabadon megélhessük és hogy a magyar közösségnek legyen erős politikai érdekképviselete az önkormányzatokban, a parlamentben és mindenhol, ahol a sorsunkról döntenek.

Mi, magyarok, ha nem cselekszünk időben és határozottan, Szent István példáját követve, nem lesz mit megvédenünk. Ez a a mi felelősségünk is, minden egyes magyaré. 

Nekünk kell megvédeni nemzetünket és kultúránkat attól, hogy történelemmé váljon. Nekünk kell felülemelkedni ideológiai különbségeken és megosztottságon. Mert csak így haladhatunk együtt előre! Csak így tudjuk tovább vinni Szent István örökségét, itt Aradon is!

E gondolatok jegyében szeretnék áldott ünnepet kívánni Önöknek ! 

Búcsúzásként pedig Széchenyi István szavait szeretném idézni: 

„Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.” 

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük