Élet a koronavírus árnyékában, Nagy- és Kisperegen is félnek, de…

Amikor ránk köszöntött a 2020. esztendő, ki gondolta volna, hogy egy világméretű járványt, a legyőzhetetlennek tűnő koronavírust tartogatja számunkra. Ennek az előretörésével a kormányok folyamatosan hozták a megszorító intézkedéseket, a kijárási korlátozásokat, egyelőre azonban legyőzni nem, csupán enyhíteni sikerült a kór pusztító hatását. Tekintve, hogy társadalmunknak a fiatalabb része, nem ismeri a diktatúrát, a szabadságjogok bizonyos korlátozását, megpróbálunk közismert embereket megszólaltatni, elbeszélgetni velük a koronavírus, a félelem árnyékában zajló életükkel kapcsolatban.

Telefonon tájékoztatták a lakosságot

Kovács Imre, a Kispereget is adminisztráló Nagypereg község polgármestere a 2020 nyarára tervezett, de a járvány miatt szinte biztosan halasztásra ítélt önkormányzati választásokon kívánta újabb mandátumra megpályázni a polgármesteri tisztséget. Manapság, április elején azonban a járvány okán a nyakába szakadt rengeteg óvintézkedés miatt eszébe sem jutnak az önkormányzati választások.

Érdeklődésünk nyomán elmondta: sajnos, a járvány miatt a többségében magyarok lakta község élete gyökeres fordulatot vett. Kezdve azzal, hogy a pécskai, illetve aradi ipari övezetekbe autóbusszal ingázott lakosok tömegesen vagy egyenként itthon maradtak, ugyanis a nagyvállalatok is szüneteltetik a működésüket. Járvány ide vagy oda, a gazdálkodóknak dolgozniuk kell, ezért a község vezetősége megkérte őket: az érvényben lévő kijárási tilalom közepette csakis a törvényes előírásoknak megfelelően, személyes felelősségvállalásra vonatkozó nyilatkozat kiöltésével járjanak ki a mezőre. Mivel már elkezdődött a tavaszi mezőgazdasági kampány, Kovács Imre abban reménykedik, hogy a járvány nem fog túlságosan kihatni a termés mennyiségére és minőségére. Ami viszont Nagy- és Kispereg hétköznapjait illeti, fényes nappal félelmetes látványt nyújtanak a kihalt utcák, ami egyben azt is bizonyítja, hogy a peregi emberek betartják a katonai rendelet előírásait. Nem véletlenül, hiszen a Nagyperegi Polgármesteri Hivatal alkalmazottjai telefonon tájékoztattak mindenkit a vírusveszélyről, illetve az annak leküzdésére hozott katonai rendeletek előírásairól.

Segítenek a rászorulókon

Számos idős ember segítségre szorul, róluk is a polgármesteri hivatal alkalmazottjai gondoskodnak: naponta telefonon hívják őket, megérdeklődni, mire van szükségük. Velük a telefonos kapcsolatot a szociális referens tartja, aki naponta összeállítja a bevásárlási névsort. Azzal a helybeli községgazdálkodási osztály alkalmazottjai elmennek a két településen működő élelmiszerboltokba, bevásárolnak, majd házhoz szállítják a szükséges élelmet.

Kérdésünkre, van-e a községben vírusfertőzött, a polgármester hozzáfűzte: azzal együtt, hogy fertőzött a két településen még nem volt, több családot is 14 napos otthoni elszigetelődésre késztettek, mivel a családoknak egy-egy tagja külföldi munkáról érkezett haza. Közülük senki sem bizonyult pozitívnak, de mindannyian betartották az otthoni elszigeteltség szigorú szabályait. Az elszigetelt családoknak is a polgármesteri hivatal alkalmazottjai, telefonos kapcsolat alapján biztosítják az alapvető élelmiszerek beszerzését. Hazavitték, a szatyrot belülről a kapura akasztották, ugyanígy kapták meg az élelmiszerek ellenértékét is, személyes kontaktus nélkül. Nem sok család szorul ilyen ellátásra, hiszen a legtöbbnek van rokonsága, akik megoldják.

Kovács Imre elmondta, egyesekkel nem könnyű szót érteni, bár az időseknek elmagyarázták, hogy naponta csakis 11–13 óra között mehetnek ki a szabadba, illetve bevásárolni. Ezzel együtt, próbáljanak minél többet otthon maradni, ne kerüljenek közvetlen kontaktusba a szomszédokkal, a rokonokkal vagy a barátokkal. Mindannyiukkal inkább telefonon értekezzenek. Nehezen szokták meg, de most már alkalmazkodnak.

Tudat alatti halálfélelem?

– Fél-e a polgármester vagy a községbeliek a fertőzésveszélytől, a haláltól?

– Igen, eléggé félnek. Mert igaz ugyan, hogy egyesek könnyebben veszik, de a halálfélelem mindenkiben meglapul. Éppen ezért a helybeli élelmiszer-üzletekben is betartják a szabályt: egy-egy boltban két személynél nem tartózkodhatnak többen, hanem egymástól tisztes távolságban, kívül várakoznak. Nem ment ez se könnyen, ugyanis eleinte morgolódtak, de lassan megszokták: közérdeknek számít a fertőzésveszély csökkentése. A lakosság ellátásáról a községbeli élelmiszerüzletek gondoskodnak, tehát ilyen téren nincs fennakadás.

– Van-e állandó közlekedés lehetőség a község és a külvilág között?

–Mai napig (április 7.) működött az állandó autóbuszjárat Arad és a község között. Tekintve, hogy csupán 8 helybeli polgár ingázik a pécskai ipari parkban lévő munkahelyére, ezért a vírusveszély csökkentése érdekében Aradra ideiglenesen nem fog járni az autóbusz. A község és Pécska között működő autóbuszjárat marad mindaddig, amíg esetleg a pécskai ipari park is be nem zár.

– Középkorú ember létére, hogyan éli meg maga a vírusveszélyt?

A kérdésre Kovács Imre némi gondolkodás után válaszolt: Mivel manapság a „csapból is” a fertőzésveszély, illetve az áldozatok egyre nagyobb számáról szóló hírek folynak, mindenkiben, ezért magában is van bizonyos szorongás. Kötelességének érzi, hogy polgármesterként önbizalmat és nyugalmat sugározzon a lakosság felé. Mindenképp el kell kerülni a pánikot. Ezzel együtt bevallotta: nem könnyű higgadtnak maradni, és nyugalmat sugározni. Éppen ezért a hivatalban is órarendet szabtak a lakossággal való kapcsolattartásnak. Hétköznapokon 10–12 óra között, a biztonsági feltételek betartásával fogadják a hivatalhoz fordulókat. Mivel elkezdődött a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökséghez benyújtandó kérvényezés időszaka, a kérelmeket online, illetve telefonos egyeztetéssel készítik el, azokat a polgármesteri hivatal alkalmazottjai küldik tovább. A községben élő 7 nemzetiség és ugyanannyi felekezet tagjai azt is megértették, hogy a templomi istentiszteletek, szentmisék csak online formában követhetők. A református lelkészek naponta 18 órától ugyancsak online tartják az imaestéket, istentiszteleteket. Olyan virágvasárnap még nem volt Nagypereg Községen, hogy a felekezetek templomai üresek voltak, mindenki online változatban követhette az istentiszteleti alkalmakat.

Kovács Imre polgármester mindenkit arra kér: húsvétkor is maradjanak otthon, családi körben, az interneten kövessék felekezetüknek az istentiszteletét.

Mindent egybevetve, a médiákban keringő rémhírek ellenére, illetve az óvintézkedések jóvoltából Nagy- és Kispereg lakossága nyugalommal éli meg a járvány időszakát azzal, együtt, hogy mindannyiukban nyíltan vagy tudat alatt motoszkál az aggodalom, a félelem.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük