Idén is biztosítottak az anyagiak a magyar programokra

BOGNÁR LEVENTE alpolgármesterrel mérlegeltük a megyeközpont költségvetését, amelyet a napokban fogadott el Arad megyei jogú város tanácsa.

– Alpolgármester úr, hogyan történt a költségvetés összeállítása?

– Arra mindenképp odafigyeltünk, hogy az aradi magyarság elvárásai is teljesüljenek. Vagyis, azoknak a programjainknak a támogatásáról van szó, amelyek meghatározzák a közösségünk identitását, illetve a városban erősítik a helyzetét. Mindamellett, hogy nincs kulturális autonómia és hiányoznak a törvényes keretek, amelyek már eleve biztosítanának bizonyos összegeket kulturális programokra, illetve az anyanyelvű oktatásra, oda kell figyelnünk, hogy a város költségvetésében a jelzett célokra biztosítva legyenek az anyagi keretek. Városi tanácsos kollégámmal, Szabó Mihállyal együtt, e kérdésekre rendszeresen odafigyelünk.

– Meg lehet-e nevezni pontosan, milyen célokra különítettek el pénzeket?

– Az anyanyelvű oktatás szempontjából nagyon fontos, hogy a Csiky Gergely Főgimnázium régi épületének a felújítása elkezdődhessen. Történt azzal együtt, hogy a megyeközpont gazdasági szempontból nincs a legjobb helyzetben, több beruházást meg kellett nyirbálni. Ezzel együtt, a jóváhagyott 2 millió lejből sikerült biztosítanunk az anyagi forrásokat a régi épületszárny rehabilitációjára, amit idén el szeretnénk indítani. Ugyanitt, másik beruházás a mobil-étkezőhelyiség megépítése. A konténer-szerűen, előre-gyártott elemekből az udvaron, 200 ezer lej ráfordítással elkészülő épületben uzsonnáznak majd a napközis diákok. Másik felújításra váró épületünk, a Főgimnázium bentlakása, amit közpénzből csak úgy lehet finanszírozni, ha a város adminisztrálja. Ezt megelőzte a telekkönyvben volt beírásoknak a kitörlése, illetve a felújítás tanulmánytervének az elkészítése, ami 50 ezer lej értékű. Abban pontosan feltárják az olyan megoldásra váró gondokat, mint a falba szivárgott talajvíznek a kiküszöbölése, továbbá a felújítás pontos menetrendje. Az épületet most már a város adminisztrálja, tehát elkezdődhet a részletekre menő felújítási tervnek az elkészítése.

– A magyar közművelődési programokra sikerült-e anyagi keretet biztosítani?

– Természetesen, sikerült egy részt az ünnepeink programjainak a támogatásához. Köztük az Aradi Magyar Napok és az október 6-i megemlékezés programjának a támogatásához, a március 15-i rendezvényeink, a Magyar Kultúra Napjának vagy a hagyományos Aradi Magyar Majális megszervezéséhez, továbbá a hagyományaink megéléséhez Arad költségvetésében 500 ezer lejt sikerült előirányozni. Az Élő Hagyományok címmel megszervezett nótaestek támogatására 75 ezer lejt sikerült elkülöníteni. Ezenkívül az aradi magyar színjátszás támogatása terén is azt szeretnénk, hogy az idei évad is a tavalyihoz hasonló színvonalú legyen. Erre határon átívelő forrás is létezik, hiszen az Aradi Kamaraszínház, ahogy máskor a Gyulai Színházzal, idén a Békéscsabai Jókai Színházzal együttműködve szervezi a programját.

– A magyar történelmi egyházak kapnak-e támogatást?

– Természetesen, azok számára is sikerült 360 ezer lejt elkülönítenünk, amiből 190 ezer lejt a Római Katolikus Egyház, 85 ezret a református, 45 ezret az evangélikus, míg 40 ezret az aradi két magyar baptista gyülekezet számára. Tehát a jelzett összegeket sikerült bevinnünk Arad költségvetésébe az identitást erősítő célokra. A továbbiakban arra kell figyelnünk, hogy a megyeközpont idei költségvetésében különböző magyar tevékenységi célokra elkülönített összegek célba is jussanak.

– Úgy legyen, köszönöm szépen a beszélgetést.

– Én köszönöm a lehetőséget.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük