UDMR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură

UDMR nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură

Am cerut adoptarea unor proiecte de lege care servesc bunăstarea comunității noastre, punerea în aplicare a legilor pentru protecția minorităților în România, care reprezintă deziderate reale, justificate ale comunității maghiare.

Aceste proiecte de legi nu au ajuns pe agenda Parlamentului azi. Am discutat despre propuneri legislative pe care le-am susținut și înaintea moțiunii de cenzură și le vom susține și în continuare.

Niciodată nu am cerut nimic în secret, nimic pentru care nu exista exemplu în Europa, care nu ar fi în limita bunului simț.

UDMR nu dorește să se amestece în treburile interne ale niciunui alt partid. Comunitatea maghiară pe care o reprezentăm nu are nimic de câștigat în actuala situație.

Grupul UDMR din Parlament a decis că nu vom participa la votul pentru moțiunea de cenzură.

Am cerut:

Adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităților naționale din România, care așteaptă în Parlament din 2005. O propunere legislativă care prevede un cadru legislativ pentru protecția minorităților naționale din România.

Adoptarea proiectului de lege privind modificarea Legii administrației publice nr. 215/ 2001, care prevede scăderea pragului pentru dreptul la folosirea limbii materne.

Adoptarea propunerii legislative privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare.

Rezolvarea situației Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureș. Am cerut modificarea Legii Educației în acest sens.

Finanțarea de la bugetul de stat a școlilor teologice, așa cum și liceele aparținând Bisericii Ortodoxe Române primesc finanțare de la buget.

Organizarea examenului de capacitate și bacalaureat conform unei programe școlare speciale pentru elevii care urmează cursurile unei școli cu predare în limba maternă, care învață limba română pe baza unor manuale speciale.

Crearea unui cadru legislativ privind înființarea Centrului atestat de formare continuă în limbile minorităților naționale. Bugetul de stat din acest an prevede, deja, finanțarea acestuia.

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük