Tisztújítás és egyebek Borossebesen

Vasárnap, március 10-én, a borossebesi református gyülekezet imatermében 18 órakor kezdődött az RMDSZ-tisztújító közgyűléssel egybekötött március 15-i ünnepsége.

dsc05120

A szép számú résztvevőt Mellák István RMDSZ-elnök üdvözölte, kiemelve Faragó Péter megyei elnök, parlamenti képviselő, Molnár Melinda RMDSZ-es munkatárs, Szabó Mihály aradi tanácsos, valamint nt. Prém Imre Csaba református lelkipásztor neveit.

dsc05151

Miután ismertette a napirendet, visszatekintett az elmúlt év március 18-án megszervezett legutóbbi ülés óta lezajlott eseményekre. A jelzett napon ünnepelték meg március 15-ét, utána maga és Patkó András küldött részt vettek az áprilisban Aradon megszervezett küldöttgyűlésen. Ősszel nagyszámú aláírást gyűjtöttek az őshonos európai nemzeti kisebbségek jogait garantáló törvényért, és szintén ősszel részt vettek a család fogalma okán szervezett alkotmánymódosítás miatt kiírt referendumon. Tavaly novemberben a Borosjenőn szervezett Szórvány-nap rendezvényén 22 borossebesi magyar is részt vett.

Beszámolója után Mellák István elismerte: bizonyára gazdagabb tevékenységet is szervezhetett volna, azonban megváltozott a családi helyzete, megsokasodtak a tennivalói, ezért be kellett érnie ennyivel. Tekintve, hogy az elnökséget több mint 10 éve Máté Józseftől vette át, azóta vezeti a helybeli szervezetet, arra bizonyára jótékonyan hatna a vezetőségváltás. Éppen ezért, szívesen átadná egy fiatalabbnak nemcsak a munkát, hanem a tapasztalatait is…

A pénzügyi beszámoló után szólásra kérte Faragó Péter megyei elnököt, aki üdvözlő szavait követően kiemelte Mellák Istvánnak a maroknyi magyar közösség összefogásában, kultúrájának a megtartásában kifejtett önzetlen munkáját. A továbbiakban a Kolozsváron lezajlott RMDSZ-tisztújító kongresszus munkájába nyújtott betekintést. Ezt követően az április 26-án Aradon, a Jelen Ház dísztermében sorra kerülő megyei tisztújító küldöttgyűlést vázolta. Oda a borossebesi szervezetből is várják az elnököt egy személy társaságában. Ezt követően az idén sorra kerülő EP-, illetve államfőválasztások, majd a jövőre megszervezendő helyhatósági és parlamenti választások fontosságát ecsetelte. Ami a legközelebbi, a május 26-án esedékes EP-választásokat illeti, azokon az RMDSZ is teljes listával kíván részt venni, mert csak úgy lehet előmozdítani az erdélyi magyarság jogait is európai szinten szavatoló kisebbségvédelmi törvényt. Miután megköszönte a Borossebesen begyűlt több mint 70 támogatói aláírást, hallgatóságát felkérte az EP-választásokon való minél nagyobb részvételre, az RMDSZ listájának a támogatására. Hasonló hozzáállásra kérte hallgatóságát az államfő-, majd a következő évben a helyhatósági, valamint a parlamenti választások alkalmával is. Politikai elemzését a parlamentben zajló folyamatos, kompromisszumra képtelen politikai csatározásoknak az elemzésével folytatta. Ebben a helyzetben az RMDSZ-nek nem jobboldali, nem baloldali, sem liberális, hanem magyar kisebbségi politikát kell folytatnia, magyar közösségi célokért. A birtokolt 6-6,5% döntéshozatali képesség mellé további 45%-ot kell találnia valaminek a megszerzéséhez, illetve az ellenünk irányított támadásoknak a kivédéséhez. Tekintve, hogy egyetlen ellenzéki párt részéről sem mutatkozik szikrányi jóindulat, kompromisszum-készség az RMDSZ iránt, de ha létezne is ilyen, akkor sem tudnának együtt sem döntéshozatali tényezővé válni, kénytelenek a PSD-vel együttműködni. Nem szimpátiából vagy bármilyen vonzalomból, hanem a döntéshozatali matematika okán.

dsc05144

Tisztújítás, március 15-i ünnepség

Tekintve, hogy a meghirdetett tisztújítás során senki nem óhajtott a helybeli szervezet elnöke lenni, a tisztséget elvállalta Mellák István, aki a megyei tisztújító közgyűlésen nt. Prém Imre Csaba lelkipásztor társaságában vesz majd részt.

Ezt követően került sor a március 15-i, kissé előrehozott ünnepségre, amihez a lelki töltetet a közösen megszólaltatott nemzeti imánk és a székely himnusz továbbá a meghallgatott magyar indulók és egy nemzeti érzületű szavalat adta meg. A borossebesi együttlét a résztvevők hozta sütemények, itókák közös elfogyasztásával, a 100 év Romániában – Örökségünk Arad megyében című értékmentő könyv, borossebesi értékeket is tartalmazó I. kötetének a bemutatójával, bensőséges, baráti beszélgetéssel zárult.

dsc05169

Megható a borossebesi magyarok magatartása: közülük nem egy, törve beszéli az anyanyelvét, de nemzeti imánk megszólaltatásakor mindannyijuknak megnedvesedik a szeme. Talán ezért is, Borossebesen vasárnap újra jó érzés volt magyarnak lenni…

dsc05179

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük