Faragó Péter parlamenti képviselő harcol a mega-óvoda ötlete ellen!

Pénteken Faragó Péter RMDSZ megyei elnök, parlamenti képviselő Bölöni György pécskai RMDSZ-elnök, helyi tanácsos és megyei tanácsos társagában elmondta: Pécskán a helyi tanács határozatában, a megfelelő időpontban megszületett a döntés a helybeli iskolahálózatról a 2019–2020-as tanévben, amit az RMDSZ Megyei Szervezete is támogatott, hiszen azt jelentette: a helybeli három magyar nyelvű óvoda a Pécskai 2-es Számú Általános Iskola jogi személyisége alá fog tartozni.

Az említett határozatot elküldték az Arad Megyei Tanfelügyelőségnek is. Az viszont átírta, először úgy, hogy a Pécska Város Tanácsa jóváhagyta óvodán túlmenően létrehoztak egy újabbat és bizonyos román nyelvű csoportokat az új óvoda hatáskörébe helyeztek. Az RMDSZ már ezt sem tartotta méltányosnak és törvényesnek, hogy a Tanfelügyelőség átírja a tanácsi határozatot, és azt másképpen küldi fel az Oktatási Minisztériumhoz. Itt még a magyar nyelvű óvodákat békén hagyták. Bukarestből azonban visszaérkezett egy szóbeli válasz: ez nem jó, mert ők (az ARACIP nevű intézmény) másképp értelmezik a törvényt, éspedig úgy: ha átalakítják az óvodarendszert, akkor minden Pécska város területén működő óvodát egyetlen jogi személyiségként kell átalakítani, a magyar nyelvűeket is az összes többivel összevonva, kivéve őket az eddigi jogi személyiségű intézmény hatásköréből, egy mega-óvodát kell létrehozni Pécskán. Tehát sem a román nyelvű óvodák nem tartoznának a román nyelvű iskola, sem a magyar nyelvű óvodák a magyar nyelvű iskola hatáskörébe, hanem egyetlen mega-óvodát képeznének.

Faragó Péter számára ez teljességgel elfogadhatatlan, nem ért vele egyet. A kérdésben megbeszélést folytatott az oktatási államtitkárral, illetve az Arad Megyei Tanfelügyelőség helyettes főtanfelügyelőjével, Pellegrini Miklóssal. Utóbbi elmondta: a Tanfelügyelőség valóban egy ilyen papírt küldött Bukarestbe, a szóbeli kérésre írásban válaszolva, maga az egyedüli ellenszavazatával a Tanfelügyelőség Vezetőtanácsában egyedül maradt. Nem támogatta, sőt a felküldött dokumentációt sem írta alá. Ezt megelőzően a Tanfelügyelőség révén Bukarestbe küldött minden dokumentációt Pellegrini is aláírt.

Az Oktatási Minisztérium jogászai most tanulmányozzák azt a kormányhatározat-cikkelyt, amely alapján az ARACIP szóban mondta el, hogyan kell eljárni. Abban bizakodnak, hogy az Oktatási Minisztérium szakemberei másképp, helyesen fogják értelmezni, mert az RMDSZ jogászainak a véleménye szerint nem szükséges egy mega-óvoda létrejötte egy óvoda létrehozásához. Erről a napokban egyeztetnek az Oktatásügyi Minisztérium Kisebbségi Oktatást Felügyelő Államtitkárságával.

Mindent megtesznek azért, hogy a jelzett mega-óvodába ne kerüljenek bele a pécskai magyar nyelvű óvodák, hanem azok maradjanak meg a 2-es Számú Általános Iskola jogi személyisége alatt, ahol évek óta jól működtek.

Alapból azzal sem értenek egyet, hogy az Arad Megyei Tanfelügyelőség megmásította Pécska Város Tanácsának a helybeli oktatás működésére vonatkozó határozatát.

A döntés okára vonatkozó kérdésünkre Faragó Péter leszögezte: ezzel kapcsolatban sok pletyka forog szájon, de maga nem akar velük foglalkozni. Az RMDSZ-nek az az érdeke és a célja, hogy a pécskai magyar iskolahálózat és az óvodák működése maradjon meg az eddigi formában, ne legyenek mostoha-gyermekei egy mega-oktatási rendszernek.

Bölöni György, Pécska Város Tanácsának tagja, megyei tanácsos kérdésünkre kizárólag a maga véleményének adott hangot: a tanügyi törvény előírásait egyértelműnek látja, az világosan kimondja, hogy az oktatási rendszer megszervezése az önkormányzat dolga. Igazából semmiféle kompetenciát nem ad sem az ARACIP-nek (az akkreditáló testületnek), sem más fórumnak. Tény viszont, hogy tavaly októberben megjelent egy miniszteri rendelet, amely szerinte tartalmaz olyan megállapításokat, amelyek a törvénnyel szembemennek. Ezt ilyen szempontból meg is lehet támadni, helyi RMDSZ-szervezetként az önkormányzattal megvitatták a helyzet kezelésének a lehetőségeit. Egyelőre a labda az Oktatási Minisztériumnál van, amíg az nem dönt, reménykednek a nekünk is megfelelő, de a törvényes szempontból is helyes döntésben. Ha mégsem így történik, tovább kell lépni, más fórumokon érvényesíteni az igazunkat.

Zárszavában Faragó Péter hozzáfűzte: a nyilvánosság elé hozatallal mindenféle pletykának, téves információnak elejét szeretnék venni, mert tudnak róla, dolgoznak rajta! Feladatuk és céljuk: álljon vissza az önkormányzat elhatározta oktatási forma. Legrosszabb esetben is, ha mega-óvodát akarnak, a magyar nyelvű óvodákat hagyják békén! Azt sem tarja jogszerűnek, mert belemásztak egy önkormányzat döntésébe, kívülről akarják diktálni, hogyan nézzen ki az önkormányzat hatáskörében működő oktatási rendszer – mondta el a Nyugati Jelennek Faragó Péter parlamenti képviselő és Bölöni György megyei tanácsos.

Nyugati Jelen,

Balta János cikke

Facebookby feather

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük